IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е напът да запише рекорден внос на природен газ през 2017 г.

Вносът се подкрепя от агресивната политика на Пекин суровината да се използва широко за отопление на бита и за индустрията

10:57 | 08.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През ноември Китай е внесъл рекордни количества газ - тръбен и втечнен, съобщава Ройтерс. През миналия месец вносът възлиза на 6,5 млн. тона газ и страната е напът да запише и рекорден внос на суровината за цялата 2017 година.

Потреблението на природен газ в Китай се увеличава, подкрепено от агресивната политика на Пекин суровината да бъде масово използвана за отопление на домовете на гражданите, както и за индустриални нужди. Така цената на природния газ в страната расте, а търговците вече започват да се притесняват достатъчни ли ще бъдат количествата газ в хранилищата.

Данните показват, че Китай увеличава и вноса на петрол през миналия месец - до малко над 37 млн. тона. Това означава, че среднодневно вносът на петрол в страната расте до 9 млн. барела, спрямо 7,3 млн. барела през октомври.

От началото на годината вносът на петрол в Китай се увеличава с 12% до 386 млн. тона, или средно по 8,44 млн. барела на ден, допълва още Ройтерс.

За растящите апетити на Китай към природния газ говори и сделка, анонсирана по-рано днес. Държавната China Energy Reserve and Chemicals Group купи австралийския производител на петрол и газ AWE. Договорът между двете компании е на стойност 348 млн. щатски долара, което представлява 11% премия за акционерите спрямо цената на затваряне на борсата в четвъртък (7 декември).

Компанията оперира петролни и газови проекти, както и съоръжения за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Мда... Има ли още некой съмнения, че нещата през този век ще се случват в Азия...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още