IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е закрил над 13 хил. уебсайта през последните три години

Мнозинството граждани подкрепят усилията на държавата за прочистване на интернет пространството

11:52 | 24.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Китай засили строгия контрол върху интернет, откакто президентът Си Дзинпин пое властта преди пет години, като закри над 13 000 страници в интернет заради нарушаване на закона или правила през последните три години, предаде Ройтерс.

Властите заявиха, че правилата са насочени към гарантиране на националната сигурност и социална стабилност и предотвратяване на разпространението на порнография и насилствено съдържание.

Според критиците на тези действия това е опит да бъде ограничена свободата на словото и да се предотврати изразяването на критично отношение към управляващата Китайска комунистическа партия.

Освен 13-те хиляди уебсайта, от 2015 г. досега са били блокирани 10 млн. акаунта, като вероятно става дума за социални мрежи.

Мнозинството граждани подкрепят усилията на държавата за прочистване на интернет пространството, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

Повече от 90% от анкетираните подкрепиха правителствените усилия за управление на интернет, като 63,5% от тях са на мнение, че през последните години се наблюдава намаляване на вредното онлайн съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още