IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира облекчаване на кредитирането

Пекин ще позволи на най-големите банки да увеличат кредитите с около 5% и ще отложи по-строгите капиталови изисквания, разкриват източници на Bloomberg

11:08 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай планира облекчаване на кредитирането

Китай ще позволи на 5-те най-големи банки в страната да увеличат кредитирането през първото тримесечие на 2012 г. и вероятно ще отложи въвеждането на нови по-строги изискванията за капиталова адекватност на фона на охлаждащата се икономика, съобщава Bloomberg.

През първото тримесечие централната банка в Пекин ще позволи на Industrial & Commercial Bank of China Ltd. - най-голямата банка по пазарна капитализация в света, Construction Bank, Bank of China Ltd., Agricultural Bank и Bank of Communications Co. да разширят предлагането на кредити с около 5%, спрямо същия период на миналата година, разкриват източници на Bloomberg близки до китайския банков регулатор.

Администрацията отлага и прилагането на най-строгите изисквания за капиталова адекватност в света, като в същото време може да понижи и критериите за оценка на риска при отпускането на заеми за малкия бизнес, посочват източниците на Bloomberg.

Китайските власти са подложени на натиск да разхлабят кредитната си политика, след като през четвъртото тримесечие на 2011 г. растежът на втората по-големина икономика в света се забави до най-умерения си темп от 10 тримесечия.

Като причини за забавянето се изтъкват европейската дългова криза, повлияла негативно на китайския износ, както и охлаждането на пазара на недвижими имоти.

Китайският премиер Уън Дзябао иска да подкрепи икономическия растеж без отново да раздуе балона в сектора на недвижимите имоти или да предизвика инфлация.

През четвъртото тримесечие на миналата година китайският растеж се забави до 8,9%, а публикувани вчера данни разкриха, че през декември преките чуждестранни инвестиции и цените на недвижимите имоти в страната са отбелязали спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още