Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай засилва подкрепата си за соларната индустрия

Най-големият пазар на слънчева енергия в света ще субсидира 434 нови фотоволтаични проекта през тази година с комбиниран капацитет от близо 26 гигавата

Китай засилва подкрепата си за соларната индустрия

Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg

Китай, най-големият пазар на соларна енергия в света, планира да субсидира 434 фотоволтаични проекта с комбиниран капацитет от почти 26 гигавата през тази година, съобщава Bloomberg.

Акциите на производителите на слънчева техника поскъпнаха, след като стана ясно, че Националната енергийна администрация ще увеличи обхвата на подкрепата си за соларните проекти, отговарящи на условията за субсидиране. Капацитетът на предвидените 434 проекта надхвърля този на одобрените проекти от миналата година, които бяха за 23 гигавата. Увеличението е с 13%. 

Още по темата

Проектите, разположени в 15 региона, включват 25,6 гигавата наземни инсталации, като останалите представляват по-малки проекти в промишлени и търговски обекти, посочват от администрацията.

Мащабът е "в рамките на очакванията", след като страната обяви по-рано тази година, че ще отпусне 1 млрд. юана (141 млн. долара) финансова подкрепа за големи соларна проекти, коментира Джонатан Люан, анализатор в BloombergNEF. Той очаква Китай да добави около 37 гигавата слънчева енергия през 2020 г., включително проекти, които са били одобрени без да бъдат въведени в експлоатация през изминалата година.

Субсидиите ще бъдат отменени за проекти, които не са завършени и свързани към мрежата в рамките на две тримесечия след крайния срок на програмата.

Цената на акциите на LONGi Green Energy Technology Co. се повиши с 6,1% на борсата в Шанхай, книжата на Shanghai Composite Index поевтиняха с 0,6%., а тези на Tongwei Co поскъпнаха с 1,2%.

Китайските фабрики доминират в цялата верига на производство на слънчева енергия и през тази година обявяват агресивни планове за разширяване на своята дейност, изтъква Bloomberg.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Японският индекс Nikkei 225 компенсира вчерашния спад с над 2% ръст