IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският военен бюджет ще расте в синхрон със забавянето на икономиката

Бюджетът за отбрана ще се увеличи с около 7-8%, след като през последните две десетилетия повишението е било почти винаги с двуцифрен процент

17:18 | 04.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският бюджет за отбрана вероятно ще нарасне тази година с най-бавния си темп от 2010 г. , в синхрон със забавящата се икономика и много по-слабо от очакванията на военните и дипломатическите среди, съобщи Ройтерс.

Военният бюджет ще нарасне с около 7-8% спрямо 2015 г., обяви по време на пресконференция Фу Ин, говорителка на китайския парламент. През последните две десетилетия увеличаването на бюджета е било почти винаги с двуцифрен процент.

Бюджетът за отбрана ще бъде обявен в събота, когато започва годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.

Това ще бъде първият едноцифрен ръст на военните разходи от 2010 г., когато беше отчетено нарастване със 7,5%.

Миналата година беше заложено увеличение на военния бюджет с 10,1% до 886,9 млрд. юана (135,39 млрд. долара), което въпреки ръста е равно на едва около една четвърт от този на САЩ.

Бюджетът на американското военно министерство за 2016 г. е 573 млрд. долара.

Китайските лидери обикновено обясняват увеличението на бюджета за отбрана, като го свързват с бързия ръст на брутния вътрешен продукт. Миналогодишното нарастване на китайската икономика с 6,9% обаче беше най-бавният темп от 25 години, като мнозина очакват допълнително забавяне през 2016 г.

Китайската народноосвободителна армия се състои от 2 млн. души и е най-голямата постоянна армия в света, отбелязва AP. Тя е приоритет за китайското ръководство, което води все по-агресивна кампания за признаване на териториалните претенци на Пекин в Източнокитайско и Южнокитайско морета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още