IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай повдига завесата над икономическите си проблеми и техните решения

Пекин призна за редицата предизвикателства, пред които е изправен, но твърди, че светът е пренебрегнал някои от мерките за реакция, пише New York times

20:23 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската централна&nbsp;за пореден път заяви, че ще се стреми да поддържа сравнително стабилен обменен курс, докато икономиката е в преход. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайската централна за пореден път заяви, че ще се стреми да поддържа сравнително стабилен обменен курс, докато икономиката е в преход. Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти повдигнаха леко завесата, която дълго прикриваше плановете им за стабилизиране на икономиката и финансовите пазари на фона на 6-процентов срив на борсите в четвъртък, пише New York Times.

“Китайските власти осъзнаха, че е било голяма грешка да мълчат на фона на слабия растеж, колебанията на пазарите и във валутния курс, които подкопаха имиджа на китайската икономическа стабилност”, казва Тимъти Адамс главен изпълнителен директор на Института за международни финанси. Мълчанието на властите в Пекин се възприе до голяма степен като неохота да признаят трудностите или като липса на решения.

„Или общуват с пазарите навреме и по интелигентен начин, или пазарите ще пишат своята собствена история“, казва Адамс, който преди е работил в Министерството на финансите на САЩ. 

Засега китайските власти признаха предизвикателствата, пред които са изправени, но заявиха, че светът пренебрегва редицата политики, които те могат да използват, за да реагират.

Мнозина представители на правителството вече са в Шанхай, където в петък започва срещата на централните банкери и министрите на финансите на Г-20. Те посочиха как ще управляват прехода от икономическия модел на производството, износа и строителството към такъв с акцент върху услугите и частното потребление, като същевременно не навредят на икономическия растеж.

Джу Гуангяо, китайският заместник-министър на финансите, заяви в четвъртък сутринта, че премиерът Ли Къцян ще представи бюджет в началото на март. В него ще са включени икономически стимули чрез увеличаване на дефицитното финансиране, което през 2015 г. е едва 2,3% от БВП. Макар че китайските корпорации са силно задлъжнели, китайското правителство не е.

В реч пред банкери заместник-управителят на китайската централна банка И Ган за пореден път заяви, че регулаторът ще се стреми да поддържа сравнително стабилен обменен курс, докато икономиката е в преход. Той увери, че няма да има рязка девалвация, New York Times припомня, че през август Китай обезцени юана с 4%, а през декември и януари поевтиняването беше с още 3%.

В петък Джоу Сяочуан, управителят на централната банка на страната, ще има изявление и непосредствено след това ще даде пресконференция. А има много теми за обсъждане: отлива на капитали през тази зима, компании и индивидуални инвеститори продават юани, за да купуват долари, опасенията за девалвация на китайската валута и т.н. 

Китайската централна банка опитва да влива ликвидност в икономиката, за да противостои на отлива на капитали и на повишението на лихвените проценти. Според Цю Хунбин, главен икономист за Китай в HSBC, не всички капитали, които напускат страната, вредят. Той твърди, че 60% от тези средства са от китайски компании, които погасяват външен дълг, който би станал по-скъп в юани, ако валутата се обезцени още.

И Ган посочи, че сега регулаторът обвързва валутата си към три индекса – един, съставен от самата китайска централна банка; втори на Банката за международни разплащания и трети - на Международния валутен фонд.

„Тъй като доларът тежи около 1/3 от всяка от тези кошници, този път юанът може да варира три пъти повече отколкото когато силата му се измерва спрямо долара“, казва Пол Грюнвалд, бивш икономист в МФВ, който днес работи за Standard & Poor's в Сингапур.

Юанът поскъпна спрямо по-широките валутни кошници през по-голямата част от 2015 г. въпреки обезценяването спрямо долара. Тази зима обаче валутата отслабна и спрямо широките измерители, тъй като еврото поскъпна, посочва New York Times.

Като не посочва коя от кошниците е най-важна, Китайската централна банка поддържа по-голяма гъвкавост макар и на цената на повече несигурност на финансовите пазари. Кошницата, съставена от китайските власти, включва валути, които са важни за търговията в Поднебесната империя като руската рубла и малайзийския рингит.

В кошницата на МВФ например са само доларът, еврото, йената, британският паунд и юанът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още