IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските индекси се сринаха с по над 8% в началото на сесиите

Според Bloomberg над 2600 акции са се обезценили с около 10%, а паричната инжекция на китайската централна банка е най-висока от 2004 г. насам

07:23 | 03.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕPA</em></p>

Снимка: ЕPA

Очакван срив: в първия търговски ден след новогодишните празници китайските фондови пазари преживяха спада, който преди това опасенията за коронавирусна епидемия задействаха в световен мащаб. В началото на търговията в понеделник борсите в Шанхай и Шънджън се сринаха с най-силния си спад от 2015 г. насам. Shanghai Composite Index падна с 8,73 процента, а Shenzhen Composite – с 9,13 на сто. Пазарите се възстановиха малко в течение на търговския ден в Азия.

Заради избухналата белодробна болест и ваканцията за китайската Нова година борсите бяха затворени от 23 януари. Така текущият срив на курсовете беше сред най-коментираните теми в китайската социална мрежа Weibo. Някои коментатори критикуваха факта, че пазарите са били отворени по време на толкова критична фаза на коронавируса.

Редица инвеститори продават акции от всички индустрии, понякога дори при дневния лимит от десет процента. Някои акции във фармацевтичната и медицинската промишленост бяха по-малко засегнати - на тях се обръща специално внимание заради лечението на болестта и разработването на ваксина срещу вируса.

Като цяло според Bloomberg над 2600 акции са се обезценили с около десет процента. Пазарите на стоки реагираха особено силно: желязната руда и медта също се обезцениха с допустимия дневен максимум. Те се считат за показател за очакванията за растеж.

По този начин пазарите реагират на все още несигурните икономически последици от новия вирус. Предишните пандемии бяха предизвикали сравнително слаб спад в растежа. Но този път потенциалът за икономическа инфекция е значително по-голям.

Фактът, че на пазарите не се разразиха още по-мащабни сривове, се дължи на взетите от китайското правителство мерки. При отварянето на фондовите борси този понеделник  китайското правителство искаше да имунизира финансовата система с инжекция на пари. Централната банка предостави на търговските банки 1,2 трилиона юана в брой. Мярката има за цел да осигури функционалността на китайския паричен пазар и банковата система. Парите се вливат в рамките на репо сделки. Банките депозират ценни книжа като обезпечение. Според Bloomberg паричната инжекция е най-високата от 2004 г. насам.

„Трудно е да се търгуват акции в момента", казва пред Handelsblatt Ли Шуей, председател на базираната в Пекин WanDeFu Investment Management Co., защото е невъзможно да се предвиди как ще се развие вирусното заболяване. „Дори експертите нямат ясна представа кога ще приключи огнището, камо ли борсовите търговци". 

За Шон Дарби, главен стратег на Jefferies, е твърде рано да се каже ясно: „До достигане на пика на инфекциите акциите ще бъдат в състояние на постоянен спад. Късно е да се продава и твърде рано - да се купува", пояснява той.

Другите азиатски пазари почти не са засегнати от срива в Китай, тъй като те вече до голяма степен оцениха икономическото въздействие. Индексът Hang Seng в Хонконг, например, е почти на нивото от предходния ден на търговия, докато корейският бенчмарк Kospi е само с 0,2 процента под нивото от петък.

Главният икономист на Moody's Capital Markets Джон Лонски вече беше предупредил през миналата седмица: „Пандемията на коронавирус може да бъде по-голям „черен лебед“ от световната финансова криза и голямата рецесия от 2008 и 2009 г.“ Под „черен лебед“ се разбира изключително малко вероятно събитие на фондовия пазар.

Разпространението на вируса се отрази изключително негативно на борсите през последните дни. Американският индекс Dow Jones затвори миналата седмица значително в зоната на загубата.

Междувременно правителството разшири изолацията на метрополията Ухан до цялата провинция Хубей, в която има почти 60 милиона жители. Като център на автомобилната индустрия, тя е и седмата по големина местна икономика в Поднебесната империя. Икономическите последици дори само в Хубей ще окажат осезаемо влияние върху растежа на Китай. Но сега и други области също са заразени от страха от вируса.

Специалистът Дарби предупреждава, че вероятно вирусът ще има по-голямо влияние върху брутния вътрешен продукт на Китай от вируса SARS (ТОРС) през 2002 и 2003 г. и по друга причина. От една страна, делът на услугите в икономическата мощ оттогава се е повишил от 40 на 50 процентни пункта. А традиционните доставчици на услуги, като ресторантьорите, са изложени на риск от по-дългосрочни щети, отколкото производствената индустрия.

Освен това икономиката на Китай вече се бори със забавяне на растежа, през последното тримесечие тя нарасна само със шест процента и със 6,1 процента за цялата година. Както заяви китайското бюро за статистика този понеделник, печалбите на китайските индустриални компании са спаднали с 3,3 процента през 2019 г. в сравнение с предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Това, че световната икономика е постоянно на ръба на катастрофа по секакви появяващи се от живота поводи говори само едно - има перманентна причина за това. Причината е, че самата световна икономика и конструкцията, върху която е изградена в момента е балон, гнилоч, ***... Щом информацията за неколко хиляди заразени и сто-двеста починали от неква инфекция могат да задействат процес на икономически разпад, се ри се на такава икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Mirilai-lai
преди 4 години
това е само началото, и акциите са най-малкия проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Да, хубаво че ги удари вирусът, за да ти се сбъднат прогнозите. Ама подозирам, че и медициските ти прогнози стуват колкото икономическите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Много неща трябва да се осмислят . Като например - какво представляват гъсто населените мегаполиси / най - скъпите имотни дестинации / , ако не един развъдник на вируси и препятствие пред всякакви епидемични мерки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
mnz
преди 4 години
Ние сме стабилитетни, ние държим на стабилитета, нас кризи не ни ловят. Наште банки са най-стабилитетните в света, нашто лев е най-стабилитетното валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
pass
преди 4 години
Време е за началото, не може все да отлагаме и да се чудим защо не постигаме една прилична инфлация от 2-3%, а защо не 10-20% или дори повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Положението явно е толкова отчайващо щом дори печатарката не може да спре пропадането на акциите. За малко за забравя - QE не помага срещу вируси, съжалявам, никой не е толкова луд да се върне на работа за малко повече пари рискувайки смърт... Явно централните банкери най-накрая си намериха майстрора в лицето на този малък и упорит вирус. Техните стимули нямат абсолютно никаква сила срещу разпространението на вируса и сега въпрос само на време е инфектираните да бъдат милиони и десетки милиони дори. Срива на фалшивия разтеж е най-малкия проблем в случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
andy
преди 4 години
Няма да се учудя, ако това се окаже спусъка за новата криза, която 2 години се опитват да отложат. Но колко балони надуха за това време... Ще е ефектна експлозият. И много разрушителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
das
преди 4 години
Добро бначало на кризата, да видим кога най-после ще се усети и при нас. Щото най-веряотно ще е като предната преди 12г., когато бяхме некакъв остров на стабилитета, както сме и сега. Мина година докато се усети тук, и ни удари с голяма инерция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Mohave __
преди 4 години
"От една страна, делът на услугите в икономическата мощ оттогава се е повишил ................ А традиционните доставчици на услуги, като ресторантьорите, са изложени на риск от по-дългосрочни щети, отколкото производствената индустрия. "Това се отнася за зялата световна икономика , която е вече хотелиерство , туризъм и ресторанти . Тези услуги се търсят около 0 - та по време на изтрезняване и според мен са куха част от БВП . И какво ако БВП на много старни спадне с по 50 % , ако и без това е умишлено раздут предварително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още