IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон иска сделка за свободна търговия с Китай

Тереза Мей заяви още, че китайският пазар трябва да бъде допълнително отворен за британски компанни

16:39 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Тереза Мей и китайският й колега Ли Къцян <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей и китайският й колега Ли Къцян Снимка: Ройтерс

Великобритания ще се опита да договори споразумение за свободна търговия с Китай, заяви британският премиер Тереза Мей преди началото на нейната тридневна официална визита в страната. По думите й също така незабавно трябва да бъдат предприети допълнителни мерки, за да се отвори китайският пазар за британски фирми, съобщава агенция Ройтерс.

По време на посещението си Мей ще бъде придружавана и от представители на бизнеса.

„Китай е страна, с която искаме да имаме търговско споразумение“, каза премиерът на борда на правителствения самолет, с който ще пристигне в университетския град Ухан. По думите й, обаче, докато бъде постигната такава сделка може да се направи още за двустранните търговски отношения като премахване на потенциални бариери и отваряне на китайския пазар за британски бизнес.

В момента втората по големина икономика в света представлява малка част от британския износ – 3,1% през 2016 г. 

Според източници на Ройтерс властите в Пекин са изразили готовност да проведат разговори за евентуална бъдеща сделка, въпреки че официалните преговори не могат да започнат преди Великобритания окончателно да напусне Европейския съюз (ЕС). Това е възможно допълнително да забави евентуалното постигане на споразумение за свободна търговия, тъй като обикновено процесът отнема няколко години.

Сред по-големите китайски инвестиции във Великобритания е атомната електроцентрала Hinkley C, построена съвместно от China General Nuclear Power Corp и британското подразделение на френската компания EDF. В същото време британски фирми като Rolls Royce успяха да спечелят големи сделки в Китай за доставка на части като самолетни двигатели и други.

Преди пристигането си в Поднебесната империя Мей заяви също, че по време на разговорите си с китайския премиер Си Дзинпин ще повдигне въпроса и за бъдещето на Хонконг, подчертавайки ангажимента на Великобритания към правилото за „една държава, две системи“ в бившата британска колония.

Хонконг беше разтърсен от продемократични протести през 2014 г. - най-големият израз на неподчинение срещу Пекин от 1997 г. насам, когато градът е върнат под юрисдикцията на Китай. Властите успяха да потушат недоволството, като миналата седмица забраниха на един от активистите на протеста да участва в местни избори през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още