IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел иска ЕС да възобнови преговорите с Индия за търговско споразумение

Германия ще похарчи малко над 1 млрд. евро през следващите пет години за проекти за зелена градска мобилност в азиатската страна

13:25 | 02.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че трябва да се възобновят преговорите за финализиране на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Индия, предава Ройтерс.

Меркел е на посещение в Индия заедно с няколко нейни колеги от кабинета и и бизнес делегация. Тя разговаря с премиера на страната Нарендра Моди за търговията, инвестициите, регионалната сигурност и изменението на климата

Пактът за свободна търговия с Индия е дълго чакано събитие от страна на Германия, която е най-големият търговски партньор на азиатската страна в Европа. Споразумението се обсъжда от години.

„Нуждаем се от нов опит за договаряне на споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия. Веднъж вече бяхме близко до сключването му“, коментира Меркел в Ню Делхи и добави, че ще инициира дискусия по въпроса.

„С встъпването в длъжност на новата Европейска комисия (ЕК) ще има нов опит“, каза още Меркел.

Повече от 1700 германски компании оперират в Индия, отбелязва информационната агенция. Пактът за свободна търговия би могъл да помогне за минимизиране на несигурността, преживяна от германските инвеститори, след като през 2016 г. приключи споразумението за защита на инвестициите между двете страни.

В обръщението си към публиката в Индо-германската търговска камара Ангела Меркел заяви, че е имала открита дискусия с Моди относно проблемите, с които се сблъскват германските компании, и трудностите, отчитани от малките и средните предприятия, за да намерят път през „лабиринта на бюрокрацията“.

През последните месеци германските фирми изказват и други притеснения, включително забавяне на автомобилния сектор в Индия, липса на стабилно разработване на политики и ad hoc решения. Според тях това повлиява на настроението на купувачите и създава несигурност сред производителите на автомобили.

Германският канцлер обяви, че страната и ще изразходва малко над 1 млрд. евро през следващите пет години за проекти за зелена градска мобилност, замислени в рамките на новото германско-индийско партньорство. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на няколко благоприятни за околната среда проекти, като въвеждането на електрически автобуси, които да заменят дизеловите, използвани за градския транспорт в градските центрове.

Тези средства идват в момент, в който замърсяването на въздуха в столицата Ню Делхи достига токсични нива. Властите бяха принудени да обявят извънредно положение. Снимки от официалното посещение на Меркел показват тежкия смог около президентството, но и тя, и Моди явно са пренебрегнали предупрежденията за здравето и не носят маски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още