IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основен инвеститор на Deutsche Bank се отказва от банката заради натиск от Пекин

Компанията HNA Group притежава дял от 7,6% в банката на стойност 1,8 млрд. долара

17:05 | 07.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от най-големите китайски конгломерати възнамерява напълно да се откаже от дела си в германската Deutsche Bank, както и от голяма част от чуждестранните си инвестиции, направени през последните няколко години. Това съобщава в. Wall Street Journal, позовавайки се на свои вътрешни източници.

HNA Group Co., която притежава бизнеси и активи на стойност от над 40 млрд. долара, преживя период на агресивни международни придобивания от 2015 до 2017 г. Сега обаче компанията се оттегля от империята си в чужбина в опит да свие баланса си на фона на подновен натиск както от китайските регулатори, така и от кредиторите си.

Според източниците на изданието конгломератът също така ще продаде базираната в Калифорния технологична компания Ingram Micro Inc., която купи през 2016 г. за 6 млрд. долара, както и швейцарската карго компания Swissport International Ltd. Също така от HNA планират да се откажат от дяловете си в редица китайски банки, тръстове и застрахователни компании.

HNA държи дял от 7,6% в Deutsche Bank, който планира да продаде постепенно през следващите 18 месеца.

По-рано HNA притежаваше близо 10% от Deutsche Bank, като финансира дела си посредством договори за деривати с банки и финансиране за над 2,8 млрд. долара. Делът отчасти се сви, след като част от тези договори изтекоха, а някои от кредиторите продадоха акции, за да възстановят част от дадените заеми. От конгломерата очакват дела в германската банка, който в момента е в размер на 1,8 млрд. долара, постепенно да намалее до нула, тъй като все повече договори за деривати ще изтекат.

По изчисления на Wall Street Journal цената на активите, от които компанията иска да се откаже, включително тези на Deutsche Bank, възлизат на около 10 млрд. долара.

След новината акциите на германската банка поевтиняха значително. Към 14:30 ч. българско време те се търгуват с понижение от над 2%.

Вълната от планирани изтегляния от инвестиции на HNA се случва, след като властите в Пекин поискаха от компанията да се съсредоточи върху своя основен бизнес, а именно управлението на китайските авиолинии.

Според източници на изданието плановете на компанията са били налице още преди нейният съосновател и председател Уан Дзиен да почине при трагичен инцидент по време на пътуване във Франция през юли тази година. Другият съосновател на компанията и настоящ председател Чън Фън продължава договорената по-рано стратегия, посочват още от те.

„Отдадени сме на рационализирането на нашата стратегия, за да се фокусираме върху нашия основен бизнес с авиация, туризъм и логистика“, посочи говорител на HNA. Компанията, която започва бизнеса си през 1993 г. като Hainan Airlines, притежава около дузина китайски самолетни линии.

Последните опити на HNA да се откаже от активи показват, че групата остава под напрежение за изплащане на дълга си, който натрупа през последните години с кампанията си за международни придобивания.

Към края на юни дългът ѝ възлиза на 657,4 млрд. юана (96,12 млрд. долара), което е понижение от 10% в сравнение с половин година по-рано.

Източници от HNA съобщават, че специален екип на държавната китайска банка China Development Bank Corp., която е и най-големият кредитор на конгломерата, е разположен в централата му в Хайкоу, за да ръководи продажбата.

Според друг запознат целта е компанията да намали притежаваните си активи с около една трета до 800 млрд. юана. Към края на юни общият обем на притежавани от нея активи възлиза на 1,1 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още