IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея се съгласи на преговори с Южна Корея за първи път от две години

Основна тема на разговорите ще бъде изпращането на отбор от КНДР в Пьонгчан за Зимната олимпиада другия месец

12:50 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пханмунджом, където ще се проведат преговорите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пханмунджом, където ще се проведат преговорите. Снимка: Ройтерс

Северна Корея е приела предложението на южната си съседка за преговори на високо равнище – първите от повече от две години насам.

Подновяването на диалога, който беше прекратен през декември 2015 г., ще се състои в Къщата на мира от южнокорейската страна на село Пханмунджом, което се намира в демилитаризираната зона между двете страни, съобщава британският вестник Guardian.

Фокус на разговорите ще бъде участието на Пхенян в предстоящите следващия месец Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Но представителите на двете страни, които тепърва трябва да бъдат излъчени, ще обсъждат и цялостното затопляне на отношенията след година на засилено напрежение заради ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

Властите в Сеул съобщиха, че в петък сутринта са получили факс от северните си съседи, в който те потвърждават готовността си за участие в среща. „Двете страни решиха да обсъдят въпроси на работно ниво посредством размяна на документи“, заяви говорител на южнокорейското министерство на обединението. 

Новината идва само часове, след като САЩ се съгласиха да отложат съвместните си военни учения със Сеул за след Олимпиадата, която започва на 9 февруари на по-малко от 100 км от севернкорейската граница. Според властите в Пхенян ученията са подготовка за нападение и често ги посочват като пречка пред междукорейския диалог.

Първите сигнали за ново затопляне на отношенията дойдоха на Нова година, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е готов да разговаря за евентуалното изпращане на олимпийски отбор на юг. В сряда стана ясно, че е подновена връзката по горещата телефонна линия между страните, която не беше използвана от началото на 2016 г. насам.

Въпреки това смекченият тон на Пхенян идва с предупреждението, че страната ще продължи да развива ядрения си арсенал, за да може да противостои на заплахата, която властите виждат в лицето на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още