IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След вчерашния почивен ден Nikkei излезе на зелена територия

Китай държи на провеждането на още един кръг от преговори, преди да бъде подписано споразумение

11:52 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в азиатско-тихоокеанския регион се търгуваха предпазливо във вторник, след като през нощта се появиха нови съмнения относно частичната търговска сделка между САЩ и Китай, съобщава CNBC

В Южна Корея индексът на Kospi отбеляза лек ръст от 0,04%.

Японският индекс Nikkei 225 скочи с 1,87%, а индексът Topix добави 1,56%. Пазарите в Япония бяха затворени в понеделник поради честване на официален празник.

На пазарите в континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи 0,56%, Shenzhen composite изтри 1,1%, а Shenzhen component спадна с 1,17%.

Цените на свинското месо в Китай са се повишили с около 69% на годишна база през септември поради продължаващия недостиг на месо вследствие на огнището на африканска чума по свинете. Като цяло индексът на потребителските цени е нараснал с 3% спрямо миналия месец, докато индексът на цените на производителите е намалял с 1,2%.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,07%.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши 0,14%. азия азия

Що се отнася до търговското напрежение, Китай държи на провеждането на още един кръг от преговори, преди да подпише онова, което президентът на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица нарече "много съществена сделка" между двете страни.

Миналата седмица Тръмп обяви сключването на частичното търговско споразумение, което задължава Китай да обърне внимание на проблемите на интелектуалната собственост и финансовите услуги. Споразумението създава и ангажимент за Китай за покупка на американски селскостопански продукти на стойност между 40 милиарда и 50 милиарда долара.

От своя страна САЩ заявиха, че ще отложат повишаването на митата върху вноса на китайски продукти на стойност 250 милиарда долара. Следващият срок на митата е планиран за 15 декември. Манучин заяви, че очаква новият кръгът от мита да влезе в сила, ако до тогава между страните не бъде постигната сделка.

В понеделник на щатската борса индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 29 пункта или с 0,11%. Понижение отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 0,14% и 0,10%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 98,40 пункта, след лек спад от 0,05% .

Японската йена се търгуваше на ниво 108,33 пункта спрямо долара. Австралийският долар се търгуваше на стойност от 0,6766 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още