Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ очаква забавяне на кредитирането и ръст на спестяванията

Много е вероятно банките да не прибягват към повишение на лихвените проценти по новите кредити, прогнозира централната банка

БНБ очаква забавяне на кредитирането и ръст на спестяванията

Снимка: Pixabay

Несигурността относно бъдещото развитие на макроикономическата среда вследствие на пандемията, както и сравнително потиснатата инвестиционна активност в България ще имат ограничаващо влияние върху растежа на кредитирането за частния сектор.

Още по темата

Докато през първата половина на тази година темповете на растеж на депозитите ще се запазят сравнително високи, допълнително забавяне на растежа на кредита за бизнеса и домакинствата може да се очаква от второто тримесечие на 2021 г. Влияние за това ще окаже постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови кредити и допускането за изплащане на част от отсрочените заеми.

Това прогнозира Българската народна банка в най-новия брой на „Икономически преглед“.

Лихвени проценти

Много е вероятно банките да не прибягват към повишение на лихвените проценти по новите кредити, за да задържат настоящи клиенти или да привлекат нови, коментират анализаторите на централната банка.

През първата половина на 2021 г. депозитите на бизнеса и домакинствата в банките ще продължат да нарастват със сравнително високи темпове в резултат на тенденцията за поддържане на предпазни спестявания в условията на несигурна макроикономическа среда.

Допълнително забавяне на растежа на кредита за фирмите и домакинствата може да се очаква от второто тримесечие на 2021 г., за което влияние ще окаже постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови кредити и допускането за изплащане на част от отсрочените заеми.

Очакванията са обаче част от тези кредитите да останат необслужвани, защото много от кредитополучателите не са в състояние да погасяват редовно своите задължения.

С постепенното изтичане на периода за отсрочване ще се увеличи делът на „лошите заеми“ в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити.

В централната банка преценяват, че през първата половина на тази година лихвените проценти по депозитите ще се запазят на достигнатите исторически ниски равнища, за което ще допринасят продължаващият значителен приток на привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система.

Икономическа конюнктура

С частичното възстановяване на глобалната икономическа активност външното търсене на български стоки и услуги ще забави темпа си на годишен спад през първото тримесечие на 2021 г., но ще има растеж през второто тримесечие на годината.

Тази прогноза на централната банка е съставена на базата на допускането, че наложените през четвъртото  тримесечие на миналата година ограничителни мерки в другите страни от ЕС и в България ще бъдат удължени до края на първото тримесечие на 2021 г.

Към средата на годината положителното салдо по текущата и капиталовата сметка ще се повиши на годишна база спрямо края на 2020 г. главно поради прогнозираното увеличение на капиталовите трансфери към България по оперативни програми на ЕС за преодоляване на последиците от COVID-19.

При реализиране на допускането за удължаване на противоепидемичните мерки у нас и в основните ни търговски партньори до края на първото тримесечие експертите на БНБ очакват плавно възстановяване на икономическата активност на верижна база, което ще бъде по-изразено през второто тримесечие на годината.

Инфлация

През първото и второто тримесечие на 2021 г. инфлацията ще се ускори плавно заради евентуален ръст на международните цени на храните и петролните продукти през този период спрямо края на 2020 г.

Базисната инфлация обаче ще остане близо до отчетената в края на миналата година най-вече поради допускането за удължаване на противоепидемичните мерки в страната до края на първото тримесечие на годината, което ще продължи да ограничава крайните потребителски разходи на домакинствата, особено по линия на услугите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Тристранният съвет прие актуализацията на бюджета с допускане на тежка COVID криза