Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ одобри новото ръководство на ББР

В надзора на държавната банка влизат Валентин Михов и Васил Щонов, а в управителния съвет - Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев

БНБ одобри новото ръководство на ББР

Снимка: ББР

Българската народна банка (БНБ) одобри нови членове на надзорния и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) и техните имена са вписани в регистъра, след като проверката на банковия регулатор прецени, че те отговарят на изискванията на Наредба №20. Техните имена са публикувани на сайта на централната банка.

Още по темата

Валентин Любомиров Михов и Васил Атанасов Щонов са новите представители в надзорния съвет на ББР.

Цанко Руменов Арабаджиев и Владимир Рашков Георгиев са членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка.

Крум Георгиев Георгиев вече е част от ръководството на ББР като член на управителния й съвет.

Промяната в управлението на ББР става по инициатива на служебния икономически министър Кирил Петков. Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с двама от членовете на надзорния съвет – Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се отзоваха на поканата му за публично изслушване.

Досегашният управителен съвет на държавната банка също отказа да предостави информация на назначената от министъра комисия за проверка на финансовото състояние на кредитната институция, а сред това и на одитния й комитет.

В надзорния съвет на ББР остава обаче Стамен Янев, председател на досегашния му състав. Той беше икономически зам.-министър в последната година управление на кабинета "Борисов 3".

Служебният икономически министър Кирил Петков го върна на предишния му пост - председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на изслушване на кого са отпуснати осемте големи кредита за близо 1 млрд. лева. 

Investor.bg напомня, че досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на икономическия министър.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
МФ започва процедура за избор на Съвет на директорите на Фонда на фондовете