IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е внесла повече, отколкото е изнесла през втория месец на годината

Износът бележи спад, а растежът на вноса на годишна база също се забавя

15:23 | 12.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външната търговия на България с други страни изпитва сериозни трудности през втория месец на годината и в резултат на това страната е внесла повече, отколкото е изнесла, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари от България са изнесен стоки за 3,828 млрд. лева и в сравнение със същия месец на миналата година износът спада с 5,3% на годишна база. В страната пък са внесени стоки за 4,565 млн. лева, което показва, че вносът, макар че забавя ръста си, се е увеличил с 3,1% спрямо същия период на 2017 година.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2017-2018 година
(спрямо същия месец на предходната година)

През втория месец на годината общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 737,2 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 471,2 млн. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България през периода 2017 - 2018 година
(спрямо същия месец на предходната година)

Националната статистика отчита, че през първите два месеца на тази година от България са изнесени стоки на обща стойност 8,020 млрд. лева, като в сравнение със същия период на миналата година експортът расте с 2,9%.

През периода януари-февруари в страната са внесени стоки на стойност 9,620 млрд. лева (по цени CIF), или с 11,1% повече спрямо същия период на 2017 година.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) за януари и февруари възлиза на 1,600 млрд. лева, като по цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е отрицателно и е в размер на 992,1 млн. лева.

Търговия на България с трети страни

Износът на българска продукция за трети страни през февруари намалява с 24,8% на годишна база и е 1,142 млрд. лева. Вносът се увеличава с 2,9% спрямо същия месец на предходната година и достига 1,654 млрд. лeвa.

През февруари външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) в търговията с трети страни е отрицателно и е на стойност 511,3 млн. лева

През първите два месеца на годината експортът на България за страните извън ЕС намалява с 20,9% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 2,240 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, бившата югославска република Македония, Сърбия и Руската федерация, които формират 56,7% от износа за трети страни.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2017-2018 г. (спрямо същия месец на предходната година)

През периода януари-февруари износът на България за трети страни отбелязва най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г. в секторите „Машини, оборудване и превозни средства“ (19,9%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (15,2%). Най-голям спад се наблюдава при експорта в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (68,9%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (52,8%).

Импортът през първите два месеца на тази година расте с 9,3% на годишна база в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 3,483 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от трети страни периода 2017-2018 г.
(спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари-февруари спрямо същия период на миналата година най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (61%) и „Машини, оборудване и превозни средства“ (40,8%). Спад се наблюдава само в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (17,1%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през първите два месеца на 2018 г. е отрицателно и е в размер на 1,242 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 984,7 млн. лева.

През февруари 2018 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) със страни извън ЕС е отрицателно и е на стойност 511,3 млн. лева.

Търговия на България с ЕС

Предварителните статистически данни показват, че през януари износът на България за ЕС се увеличава с 26,9% на годишна база и е в размер на 3,094 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 69,1% от износа за държавите - членки на ЕС.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през периода 2017-2018 година
(спрямо същия месец на предходната година)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
fon
преди 5 години
Ако не ви е ясно от всичко това целият износ е нарастнал с 11.8%, но с "други" страни, трети страни и т.н. имало проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 5 години
Много ти е стара информацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 5 години
По статията - доходите растат прекалено бързо , това увеличава вноса и ще влоши платежния баланс при положения че ПЧИ са умрели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Alx
преди 5 години
Че то България изнася само дърва и жени (в рамките на шегата) но все пак реалноста е сходна и е такава много години вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Mito Karamitov
преди 5 години
За пореден месец вноса изпреварва износа което е чудесна новина за валутния борд.По този начин той все повече се укрепва и заздравява.Не ни трябва еврозона ние се справяме прекрасно и сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още