Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ДСК вече официално придоби SG Експресбанк

Очаква се процесът по интеграция да приключи през 2020 г., съобщи

ДСК вече официално придоби SG Експресбанк

Снимка: Ройтерс

Унгарската банка OTP Bank Plc. приключи във вторник сделката за придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества.

Договорът за придобиване между „Сосиете Женерал Груп“ и „Банка ДСК“ беше подписан на 1 август 2018 г.  

С пазарен дял от приблизително 6,4% „Сосиете Женерал Експресбанк“ е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването „Група ОТП“ ще засили още повече пазарната си позиция в България.

„Банка ОТП“ присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша.  Очаква се процесът по интеграция да приключи през 2020 г.

ОТР контролира втория по големина кредитор в България – Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – UniCredit Bulbank.

Припомняме, че Българската народна банка одобри сделката през ноември, а КЗК - в средата на декември. КФН от своя страна даде зелена светлина в началото на декември. 

Продажбата е част от стратегията на френския кредитор да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата. Според различни източници на Ройтерс стойността на сделката вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?