IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на България за 2017 г. е намалял до 25,6% от БВП

Подсекторите „Държавно управление”, „Централно управление” и „Местно управление” са с излишък, докато подсектор „Социалноосигурителни фондове” е на минус

13:18 | 22.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дългът на България за 2017 г. е в размер на 25,908 млрд. лева, което се равнява на 25,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а това показва спад в сравнение с предишната година. Това са окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година, публикувани днес.

За сравнение, дългът на България за 2016 г. възлезе на 27,3 млрд. лв., или над 29% от БВП. Тогава той се повиши чувствително спрямо предходната 2015 г., когато беше 25,99%. През 2014 г. той достигна 26,97%, докато през 2013 г. беше значително по-нисък – 17,01%, показват  още данните на националната статистика.

През миналата година институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен излишък от 1,145 млрд. лева, или 1,1% от БВП, който стабилно расте през последните години. Само през 2014 г. секторът е отбелязал огромен дефицит от 4,5 млрд. лева.

Излишъкът в подсектор „Централно управление”, в който влизат всички държавни предприятия, е в размер на 969  млн. лв., или 1% от БВП.

Подсектор „Местно управление” (общини, общински предприятия и фондове) е реализирал излишък от 239 млн. лв., а в подсектор „Социалноосигурителни фондове” има дефицит от 63 млн. лева.

БВП, държавен дефицит (-)/излишък (+) и дълг на Р България

Източник: НСИ

Investor.bg припомня, че през последните десет години консолидираният дълг на сектор „Държавно управление“ се е увеличил със 160% по данни на Българската стопанска камара.

От присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. от 10,4 млрд. лева дългът е нараснал до 25,908 млрд. лева.

От НСИ уточняват, че статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на Европейския съюз (ЕС). В изпълнение на регламентите при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат предварителни данни за дефицита или излишъка и дълга за отчетната година към 31 март на следващата година и окончателни данни - към 30 септември на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
Ivan.r
преди 5 години
Китай, Русия и Африка - ембарго на останалия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 20
mick
преди 5 години
Да имаш малък дълг не е за хвалене, когато всички развити държави са се нагушили яко с дълг и това е от десетки години. Реално държавите с малък дълг хранят тия с големия дълг и това е от време оно.Друг е въпроса, че развитите държави са абонирани за голям дълг с нисък лихвен процент ВИНАГИ и рефинансират на корем. Иначе бомбят наред под какъвто и да е предлог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още