IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв данък да плащаме – Ваня Григорова vs Ивайло Пенчев

КНСБ започна разпределението на Бюджет 2020 с искането за увеличение на работните заплати на заетите в бюджетните системи с 20%

14:05 | 12.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От КНСБ настояват за въвеждане на необлагаем минимум и на данък "Богатство". От синдиката предлагат още въвеждане на необлагаем минимален първоначален доход за млади семейства, което според синдиката ще стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който е собственик на компанията за производство на стени за катерене Walltopia, нарече предложенията на синдиката "дълбоко неморални" и отсече, че това било кражба на пари.

Данъчно облагане на прицел

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", поясни Пенчев по bTV.

От своя страна Ваня Григорова от синдиката КТ "Подкрепа" заяви, че това е нормална реакция на хората с парите, "нормалният конфликт между капитала и труда". Тя напомни, че в същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. "Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, тогава е лошо и просто пиар", е мнението на синдикалистката.

Според Григорова данъците не са кражба, а става въпрос за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", разясни Ваня Григорова.

Ивайло Пенчев ѝ отвърна, че "хората, които "консумират" данъци, са основно държавните служители и всички други организации, които не създават стойност. В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са платци на данъци", емоционално коментира бизнесменът.

КНСБ искат повече пари за заплати от бюджета

От КНСБ настояват за увеличение на работните заплати от 2020 г. на заетите в бюджетните системи, съобщи БТА. На журналистически семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" представители на синдиката заявиха, че само за да бъде обезпечено повишаването на възнаграждението на заетите в предучилищното и училищното образование от 1 януари 2020 г., което включва увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) за страната, в Бюджет 2020 трябва да бъдат отпуснати допълнително не по-малко от 514 млн. лева спрямо бюджета за настоящата година.

В ход са предложения за разпределение на Бюджет 2020

От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации отчитат като положителни направените стъпки за увеличение на работните заплати с бюджета за 2019 г., но смятат, че това е недостатъчно и настояват средствата за персонал да бъдат увеличени догодина. За да се осигури достойно  заплащанена заетите в централната и местната администрация, според тях се налага повишение с 20%. С толкова трябва да се вдигнат и единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи".

Според тях предвиденото с решение на Министерския съвет от 16 април 2019 г. диференцирано увеличение по видове услуги ще покрие единствено повишаването на минималната работна заплата на неспециалистите и няма да има никакво реално отражение върху трудовите възнаграждения на специализирания персонал (социални работници, психолози, педагози, медицински персонал, психиатри и логопеди).

Повече пари за министерства и ДАНС

Допълнително необходимите средства спрямо Бюджет 2019 са приблизително 560 млн. лева. От тях  към различните ведомства трябва да се насочат пари, което ще позволи увеличение с 20% на средствата за Фонд "Работна заплата", изчисляват синдикатите – Министерството на финансите (62,5 млн. лв.); Министерството на правосъдието (40 млн. лв.); Министерството на вътрешните работи (275 млн. лв.); Министерството на труда и социалната политика (21,9 млн. лв.); ДА "Архиви" (1,17 млн. лв.); ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" (1,65 млн. лв.); ДА "Електронно управление" (2,35 млн. лв.); ДА "Технически операции" (8,8 млн. лв.); ДАНС (20,3 млн. лв.); НОИ (13,8 млн. лв.); Общинската администрация - субсидия за делегираните от държавата дейности (60,3 млн. лв.); Социални грижи - субсидия за делегираните от държавата дейности (52,2 млн. лв. за заведенията за социални услуги.

Грижа за здравеопазването

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) напомнят, че в здравеопазването има напрежение за  равнището на заплащане на труда. Затова настояват по бюджета на Министерството на здравеопазването да бъде предвидено допълнително финансиране спрямо 2019 година в размер на 85 млн. лева, в това число 35 млн. лева за разходи за персонал на лечебните здравни заведения и структури, което ще даде възможност за достигане на договорените минимални начални заплати по категории персонал в КТД - отрасъл "Здравеопазване" 2018 и 50 млн. лева за изплащане на дейност на лечебни заведения за болнична помощ извън дейностите, финансирани от НЗОК.

По отношение средствата по бюджетите на общините за функция "Здравеопазване" е нужно да бъдат осигурени допълнително 25 млн. лева спрямо бюджета за 2019 г. отново с цел да бъдат достигнати минималните начални работни заплати по категории персонал съгласно подписания КТД за отрасъла. Необходимо е да се предприемат и действия за постепенно изпълнение на съотношение 1:2:3 на минималните начални работни заплати (санитар, професионалист по здравни грижи, лекар).

Подкрепа за земеделските стопани

Заложеният финансов ресурс е недостатъчен не само за увеличение на работните заплати, а и би предизвикал известни трудности за ефективното изпълнение на държавната политика в сферата на селското стопанство, коментират от Федерацията на независимите синдикати от земеделието. Тяхното искане е за увеличение в Бюджет 2020 с 15 млн. лева на средствата за персонал в бюджета на МЗХГ, което ще даде възможност за увеличение на работните заплати с 15% (в диапазона 85-180 лв.) на работещите във второстепенните разпоредители, които повече от десет години са хронично недофинансирани.

От бюджета към общините за оркестри и ансамбли

КНСБ и Съюзът на българските танцови дейци настояват по бюджета на общините за 2020 г. да бъде отпуснато допълнително целево финансиране за вдигане на работните заплати в общински и културни институти и структури в общ размер на 1,96 млн. лева. Увеличението трябва да се насочи към основните заплати на оркестрантите от духови оркестри и професионални фолклорни ансамбли.

Още пари, за да има за кадри за поддръжката на Дунав

От Съюза на транспортните синдикати в България  пресмятат, че през последните години се наблюдава значително изоставане на средната работна заплата в Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в сравнение със средните възнаграждения в сродните изпълнителни агенции в системата на транспортното министерство, както и със средната за страната в сектора.

Много от служителите със специфична квалификация и длъжности в Агенцията (капитани, щурмани, механици, моряци) напускат, поради факта, че в частния сектор за същите квалификации се изплащат много по-високи възнаграждения, констатират от синдиката. Това затруднява окомплектоването на корабите с екипажи за осъществяване на основни дейности по поддържане на корабоплавателния път - измервания, проучвания, разстановка на навигационни знаци и др.

Тези дейности са с непрекъснат характер поради специфичния хидроморфологичен режим на река Дунав. Тази многогодишна тенденция води до неблагоприятни последици за цялостната дейност на Агенцията. Особено тежко е положението с набиране и задържане на млади специалисти и кадри, поради ниските възнаграждения. Затова от съюза считат, че е крайно необходимо с Бюджет 2020 да бъдат осигурени 303 хил. лева допълнително спрямо настоящата година за разходи за персонал в Агенцията, като това ще бъде достатъчно за ръст с около 20% на възнагражденията. Оттам настояват и да се върне категоризирането на труда на служителите, които работят като екипажи на кораби и плавателни средства. Реализирането на тази промяна би струвала още 190 хил. лева допълнителни средства, пресмятат от съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още