IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са фирмите с огромни задължения към хазната?

В списъка с отписани дългове има и политическа формация – "Християнрадикална партия", чието задължение е било за близо 65 млн. лв.

15:46 | 21.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Вече са ясни имената на част от фирмите, които имат огромни задължения към хазната, но по една или друга причина те са били отписани като несъбираеми.

По-рано в петък служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че на годишна база между 2 и 3 млрд. лв. биват отписани като задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Според предоставената справка само в периода 2017-2020 г. сумата на несъбраните и отписани данъчни задължения е 10 млрд. лв.

По-интересно е обаче, че за периода преди 2017 г. също има отписани задължения за над 10,3 млрд. лв., които обаче не са включени в справката, защото след промени на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от началото на 2016 г. с изтичането на срока по чл. 171, ал. 2 от ДОПК публичните вземания се отписват служебно. По силата на чл. 171, ал. 2 от ДОПК, с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, същото се погасява независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите на изрично посочените изключения по алинея 2. До края на 2015 г. институтът на погасителната давност в производствата по ДОПК се е прилагал единствено по инициатива на длъжника.

Така на практика общо към края на миналата година държавата не е успяла да събере близо 20,3 млрд. лв. дължими вземания. 

В момента се прави анализ каква част от тези задължения са на фирми в несъстоятелност и ликвидация и колко са отпаднали по давност.

В чисто нова рубрика на сайта на данъчните, озаглавена  "Прозрачно управление", има справка за отписаните задължения с индивидуален размер над 50 милиона лева. Сред фирмите в този списък с най-големи отписани дългове е "Унитренд" АД, която е дължала на хазната 509,27 млн. лв. Странното е, че компанията дори не фигурира в Търговския регистър. На второ място е "Афелия" ЕООД със задължения от 197,13 млн. лв. Следваща в списъка е "Стомана" АД (в несъстоятелност), която има отписани задължения за близо 94,47 млн. лв., следвана от "Нова плама" АД с 92,71 млн. лв, "Синтия" ЕООД с 80,07 млн. лв., "Кавалер" АД - с 67,3 млн. лв., "Бургаски захарни заводи" АД с 65,49 млн. лв.

В списъка с отписани дългове има и политическа формация – "Християнрадикална партия" е имала задължения към хазната в размер на 64,61 млн. лв. В таблицата от НАП е посочена както главницата и дължимата за периода лихва, така и общата сума на задължението. Въпросната партия участва на парламентарните избори през 1991 година и печели 0,1% от гласовете. След това периодично се явява на избори в различни коалиции до 2001 г. Повечето задължения в този списък са квалифицирани като трудно събираем дълг или несъбираем дълг.

Заедно с това на сайта на НАП, в новата рубрика, е публикуван и списък на длъжниците към момента, чиито задължения към хазната надхвърлят 5 хил. лв. Общият размер на тези суми е 9,9 млрд. лв., а длъжниците са 1438, като сред тях има както малки фирми от модната индустрия, така и строителни предприятия и промишлени или енергийни компании.  Служебният министър уточни по-рано днес, че в този списък става дума за задължения, които вече са просрочени, и лицата, които трябва да ги платят, са в нарушение.

Начело в списък е "Корина БГ", която дължи на държавата 161,58 млн. лв. Дружеството е в списъка от 2016 г., а според данните в Търговския регистър представител на дружеството е Петър Николов Петров, който е и част от директорския борд. В управата са Марийка Василева Атанасова и „Фортуна Трейд” ЕООД, като последната се води и едноличен собственик на капитала на „Корина БГ”. Едноличен собственик на капитала на „Фортуна Трейд” пък е Християн Тодоров Балканджиев. Любопитно е, че името на „Корина БГ” е замесено и в дело за данъчна измама. 

На второ място е "Партнер лизинг", която дължи 72,45 млн. лв., а на трето - "Пинот Трейдинг", със задължение в размер на 66,84 млн. лв.

"Мини открит въгледобив", за която се знае, че е свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е на четвърто място с текущо задължение от 51,51 млн. лв. Друга фирма, свързана с Ковачки – „Мини Бобов Дол“ пък е в списъка с отписаните дългове – 54,409 млн. лв. са зачеркнати като несъбираеми.

Любопитно е, че въглищната електроцентрала "Брикел", която напоследък често попада в общественото внимание заради системно обгазяване на района на Гълъбово, където се намира, също е в списъка на НАП. Компанията дължи на хазната почти 43 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
По списък към затвора, начело с мин-фина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още