IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40% от българите планират ваканция в чужбина тази година

Сред най-предпочитаните дестинации за ваканционни пътувания на българите през 2022 г. са Гърция, Италия и Турция, показва проучване на Visa

17:09 | 05.08.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Над 42% от българите, участвали в ново проучване, изразяват желание да почиват (над три нощувки) в чужбина през тази година. Този показател е сходен в Чехия и Полша (съответно 41% и 40%) и по-висок при словенците (почти 62%) и румънците (над 50%).  Това показват резултати от проучване на Visa за намеренията за пътуване и разплащане през 2022 г., което обхваща осем пазара в Централна и Източна Европа – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Друг повод за посещения в чужбина са кратките почивки през уикенда, като този вид пътуване е посочен като предпочитан от 38,5% от анкетираните в България. Само словенците (44,1%) и хърватите (41%) показват по-сериозен интерес към този вид отдих.

Завръщането към пътешествията, било то за ваканция, почивка в града или пазаруване в съседна страна, показва, че българските потребители възстановяват нивото си на доверие, а това говори за възраждане на международните пътувания и трансграничните разплащания, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Проучването показва, че приблизително 42% от българите имат намерение да отидат на почивка поне веднъж тази година. Това се отнася и за хората в Хърватия (42%) и Словения (41%).

Други българи, участвали в анкетата, заявяват, че ще ходят на почивка по-често: два-три пъти (над 41%), четири-пет пъти (7%), повече от пет пъти (почти 4%). Над една трета (близо 40%) от българите са склонни да планират ваканционните си пътувания няколко месеца по-рано, а близо 25% ги планират около месец предварително.

Сред най-предпочитаните дестинации за ваканционни пътувания на българските граждани през 2022 г. са Гърция (38,3%) и Италия (31,8%), следвани от Турция (31,3%) .

Освен редовните почивки в чужбина българите са склонни да се зареждат с енергия и по време на кратки уикенд пътувания (или т.нар. градски почивки).

В топ 3 на дестинациите за уикенд пътувания, които българите в проучването биха искали да посетят тази година, влизат Истанбул (47,1%), Рим (23,7%) и Лондон (18,6%). Близо 47% възнамеряват да предприемат две или три „градски“ почивки, а 30% смятат да го направят веднъж.

Що се отнася до планирането на този тип ваканции, 33% от нашите сънародници го правят около месец по-рано, а над 18% планират кратките си бягства седмица или две преди пътуване.

Данните показват, че командировките стават все по-малко популярни. Едва малко над 8% от българите ще пътуват по служебни причини тази година, като 28% планират да предприемат две или три бизнес пътувания, а 27,6% смятат, че ще предприемат само едно бизнес пътуване. Оттук може да се съди, че новите онлайн платформи за срещи и комуникации са станали по-популярни и до известна степен вземат превес над бизнес пътуванията.

Проучването на Visa показва и един интересен аспект на пътуванията през 2022 г.: само 23% от българските респонденти имат намерение да отидат до съседна държава, за да пазаруват, но от планиращите този вид пътувания 40,8% ще го направят два или три пъти, докато за 23% ще е само веднъж. Българите предпочитат шопинга в Турция (80,3%), Гърция (34%) и Румъния (21,1%). Почти 9,7% от анкетираните не го планират предварително.

Все повече българи предпочитат да плащат с карти и свързани устройства в чужбина

Пътуването в чужбина е неразривно свързано с разплащания в други валути и с възможността за избор как да бъдат направени. За управление на разходите повечето българи в проучването (близо 50%) биха предпочели дигитални методи – карти или свързани устройства. Те биха ги използвали заради удобството (над 77%), бързината (над 71%), отсъствието на риск от загуба на пари в брой (над 49%), но също така и заради сигурността (близо 42%) и липсата на необходимост да обменят пари в брой в местни валути (над 46%).

На местата, на които харчат най-много при пътуване в чужбина, българите предпочитат да използват карти и свързани устройства – бензиностанции (69%), аптеки и дрогерии (56%), хранителни магазини (63%), ресторанти (52%), развлечения, като музеи, галерии и увеселителни паркове (47%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
а ти докарваш ли до 1200 ойро в дюнера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Изтривалката едва прави 1000 с това тролене. Не го гърчи с такива цифри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мечтаеш ли да станеш 4 хиладник и ти, а? Еее, ще те разочаровам, много ниска топка си. Но виж с 4 000 рупли може и да се уредиш...ама още усилия трябват, копейниче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
ми с 4000 лева дотам ...: )))... от америка за България плащат повече , може и до Кушадасъ да се иде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
За тебе знаеме, вие копейниците на думи сте силни, ама само на думи. Манталитета на средностатистическия фен на Пyттю е ясен, както и финансовия му статус и бюджета му стига до посещение на Мичурин...евентуално. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
бе то и аз планирам да почивам на Хаваите , ама някой друг път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още