IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ ревизира икономическия ръст от 3,3% на 3,5% през второто тримесечие

На тримесечна база БВП нарасна с 0,8 процента в сравнение с 1,2 процента през първото тримесечие на 2019 г.

13:20 | 05.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,5% на годишна база, като достига до 29,107 млрд. лв. по текущи цени, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт.

Това е увеличение с 0,2 процентни пункта в сравнение с експресните оценки на статистиката, направени в средата на август. На тримесечна база ръстът е също по-висок с 0,2 пр. п. до 0,8% в сравнение със сезонните данни на НСИ, публикувани през миналия месец.

Преизчислен в евро, БВП в края на юни е съответно 14,882 милиарда, като на човек от населението се падат 2128 евро.

Наблюденията на Investor.bg показват, че има спад в икономическия ръст на тримесечна база в сравнение с периода януари – март, когато увеличението на БВП беше 1,2% – най-високо за периода от третото тримесечие на 2018 г. до края на второто тримесечие на тази година.

Според данните на НСИ темпът на прираст на БВП спрямо съответното тримесечие на предходната година показва, че той се запазва  на ниво с този през  първото тримесечие на тази година – 3,5%, като е по-висок от този през четвъртото и третото тримесечие на миналата година, когато беше съответно 3,2% и 3,1%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. възлиза на 25,058 млрд. лв. по текущи цени. Темпът ѝ за една година назад е най-висок през периода април – юни 2019  – 1,1%, като през първото тримесечие на тази година беше 0,7%, през четвъртото тримесечие на 2018 – 0,8% и през третото тримесечие на миналата година – 0,7%, изчисляват в НСИ.

Темпът на прираст спрямо съответното тримесечие на предходната година също е най- висок – 3,4%, като през първите три месеца на тази година ръстът е 3%, колкото и през третото тримесечие на 2018 г. Темпът на прираст  в периода октомври – декември 2018 г. беше 2,9%, отчита националната статистика.

През второто тримесечие на 2019 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката за една година увеличава равнището си с 0,1 процентни пункта.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1,5 процентни пункта до 28,2%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 68,1% при 66,7% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през второто тримесечие на тази година се изразходват 74,6% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Темп на прираст на БВП, общо и по компоненти

През второто тримесечие на 2019 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0,8% според сезонно изгладените данни.

Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1,1%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2019 г. крайното потребление намалява с 0,1%, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 2,9%, а вносът на стоки и услуги - с 5%.

В НСИ пресмятат, че в периода април – юни икономиката нараства с 3,5% в сравнение със същото тримесечие на миналата според сезонно изгладените данни.

През второто тримесечие на 2019 г. на годишна база брутната добавена стойност се увеличава с 3,4%.

Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при: операции с недвижими имоти – 6,7%, финансови и застрахователни дейности – 6,2%, създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 3,3%, професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – 2,7%, държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – 2,2%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж имат колективното потребление на държавното управление - с ръст от 3,7%, индивидуалното потребление - с ръст от 2,8%, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 2,2%. Износът на стоки и услуги нараства с 3,7%, а вносът на стоки и услуги намалява с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Над 50% от произведените хранителните продукти в БГ се бракуват и изхвърлят, щот обема на производството надхвърля покупателната способност на българина. Плюс това хората вече разбраха, че повечето храни са некачествени, изкуствени, пълни с химия, което съсипва здравето им и води до смърт. Дори в храните за деца преобладава ГМО и палмово масло. България е единствената страна, която изкупува сухото мляко от районите на Чернобил. При плодовете и зеленчуците, също се изхвърлят огромни количества, щот лошите им вкусови качества не допадат на българина. България е на 1-во място в Европа по изкупуване на химически препарати за земеделието от Монсанто и BASF. Семената за производство на плодове и зеленчуци, също идват от Монсанто. Хлебното зърно, от което се прави брашното у нас е 100% ГМО. Тва е втората причина потреблението да зацикля. Българина вече е много по осведомен с какво го хранят производители и вносители, затова им го връща тъпкано в ауспуха като не им купува *** и отровите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още