IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът предлага промени в наследствените пенсии за деца сираци

Мая Манолова иска да отпадне условието за осигурителен стаж за починали родители до 25-годишна възраст

17:55 | 19.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА </em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът ще предложи на Министерския съвет нормативни промени, с които да се улесни отпускането на
наследствена и персонална пенсия на деца с починали родители, предаде БНР.

Мая Манолова започна кампания за подкрепа, след като към нея се обърна майка - вдовица с три деца, на която била отказана наследствена пенсия.

Първото предложение е за промяна в Кодекса за социално осигуряване и се отнася до условията за получаване на наследствени пенсии.

“Предлагаме условието за осигурителен стаж за починали родители до 25-годишна възраст изобщо да отпадне и да бъде намалено за родители до 30 години от три на една година. За родители над 30 години – от пет на три години, каза омбудсманът.

Според Манолова промени трябва да има и при отпускането на  персоналните пенсии, за които тя ще настоява изобщо да отпадне подоходният критерий за получаването ѝ.

“Освен че изискуемият таван от 75 лева е абсурден, смятам, че изобщо вкарването на какъвто и да е подоходен критерий, когато става дума за подкрепа на деца сираци, е несправедлив. Ако по някаква причина на дадено лице не може да бъде  отпусната персонална пенсия, тези пенсии да бъдат превърнати в социални индивидуални помощи", настоява още омбудсманът.

Мая Манолова ще предложи още децата сираци до седми клас също да получават стипендии, а не само тези от осми клас нагоре, както е сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още