Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Потреблението на глава от населението у нас е наполовина средното за ЕС

Данните показват отчетлива разлика между страните от Северна Европа и тези в Централна и Източна Европа

Потреблението на глава от населението у нас е наполовина средното за ЕС

Снимка: Pixabay

Потреблението на човек от населението в рамките на Европейския съюз през 2018 г. показва значителни различия спрямо отделните държави – намек, че все още е много далеч изравняването на стандарта в блока.

Според статистиката на Евростат, представена от НСИ, фактическото индивидуално потребление (ФИП) у нас възлиза на 56% при 100% средно за Европейския съюз. Това ни поставя на последно място по този показател. На обратния полюс е малкият град-държава Люксембург със 134%.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2018 г. индексите на физическия обем на ниво ФИП на човек от населението, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), показват отчетлива разлика между страните от Северна Европа и тези в Централна и Източна Европа.

Данните, публикувани от Евростат - статистическата служба на ЕС, са базирани на ревизираните паритети на покупателната способност (ППС) и на последните актуални данни за БВП и населението.

През 2018 г. десет държави членки отбелязват ФИП на човек от населението над средното равнище за 28-те страни от ЕС. Равнището на ФИП на човек от населението е най-високо в Люксембург - 34%, следвана от Германия - 20% над средното за ЕС-28 ниво. Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Обединеното кралство, Финландия, Швеция и Франция отчитат нива между 7 и 17% над средното равнище за 28-те страни в ЕС.

ФИП на човек от населението за четиринадесет държави членки варира до 30% по-ниско от средното равнище за ЕС-28. В Италия, Ирландия, Кипър и Испания равнищата на ФИП на човек от населението са до 10% под средното за ЕС-28, като в Литва, Португалия, Чешката република и Малта са от 10% до 20% по-ниски, а в Словения, Гърция, Полша, Естония, Словакия и Румъния - от 20% до 30% по-ниски от средното равнище за блока.

Четири държави членки бележат ФИП на човек от населението повече от 30% под средното за ЕС равнище. Латвия, Хърватия и Унгария имат от 30% до 40% по-ниско равнище, а България има над 40% по-ниско равнище на този показател от неговото средно ниво за държавите от ЕС.

През последните три години ФИП на човек от населението в сравнение със средното за ЕС остава относително стабилно за повечето от държавите членки. Повишение е регистрирано в Румъния (71% от средното за ЕС през 2018 г. в сравнение с 65% през 2016 г.), Словакия (73% към 68%) и Литва (89% към 85%). Най-голямо намаление е регистрирано в Швеция (108% през 2018 г. към 112% през 2016 г.), следвана от Франция (107% към 110%).

БВП е основният измерител на икономическата активност. През 2018 г. БВП на човек от населението, измерен в СПС, е в границите от 51% в България до 261% в Люксембург спрямо неговата средна величина в 28-те страни членки на ЕС.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
6
 
3
ing5rov до: mangalistan
преди 9 месеца
по-правилно е : "един свинското , а другите зелето"
3
 
5
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Да не забравяме,че това са средностатистически показатели за всяка страна.С други думи в BG средно всеки яде свинско със зеле...Един свинското а друг зелето... ;)
7
 
19
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно нормална ситуация. След още един мандат на ББ ще бъдем на 25% от средното потребление в ЕС!

Още от Бюджет и финанси
Провокации и на Третото Велико Народно Въстание