IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще отпусне 3 млн. лева за язовирите в Хайредин

Това обяви премиерът Бойко Борисов наизвънредно заседание на Министерски съвет

10:37 | 10.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Днес ще бъде прието постановление на правителството за отпускане на 3 млн. лева за язовирите в община Хайредин, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири, предава БТА. 

"Само че те докато ги направят, ще трябва да минат през обществени поръчки, ще имат още години, ще дойдат, ще ги обжалват и дотогава страховете на хората стоят, и това го правим години наред", коментира премиерът.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието, Борисов посочи предложението на икономическия министър Емил Караниколов да се направи отделна аварийна компания, която да се занимава само с язовирите, или да се ползват експертни ресурси на НЕК, които ремонтират държавните язовири. Сред другите проблеми, отбелязани от премиера, е липсата на точна формулировка какво е язовир. Има много микроязовири, които при обилни валежи се пълнят и създават проблеми, добави премиерът.

Той отбеляза, че някои от язовирите, според представители на местната власт, са неизползваеми.

"Като не са нужни, защо не ги източите. Няма язовир, няма проблем", коментира премиерът и се позова на инженерни твърдения, че високата вълна се появява веднъж на сто години. "Като гледам как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде".

По думите на Борисов месеци наред се наблюдава процес на "безкрайно администриране" между държава и общини, агенции и структури по отношение на състоянието на язовирите.

Премиерът информира, че вчера е имал среща с хидроинженери от Враца и попита какво сложно има в поддръжката на съоръженията.

"Това са едни кранове и те се поддържат в изправност", отбеляза премиерът. Той напомни, че в страна има 7000 язовира. 

В заседанието участват също директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР Николай Николов, зам.-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още