Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Преките чуждестранни инвестиции в България отново са на отрицателна територия

Дълговите инструменти се увеличават до 381 млн. евро, но продължава тенденцията по изтичане на дялов капитал

Преките чуждестранни инвестиции в България отново са на отрицателна територия

Снимка: Pixabay

Преките чуждестранни инвестиции в българската индустрия достигат 217,2 млн. евро през първото тримесечие, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата е по-висока от отчетената през същия период на 2018 г. - 124,5 млн. лв.

Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре. 

Като цяло сумата на чуждите капиталовложения в страната остава на минус от 254,4 млн. евро към края на март, показват предварителните дани на Българсак народна банка (БНБ), публикувани днес. 

Според статистиката за същия период на миналата година сумата отново е била отрицателна, но с едва 52,6 млн. евро. За отирцателното число има две вероятни причини. Едната е, че потокът на външните капиталовложения е по-малък, отколкото изтеглените от страната чуждестранни капитали. Другата причина може да е приключването на сделката с унгарската банка OTP Bank Plc. и придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро от българското поделение на френската Societe Generale. 

Само за март 2019 г. нетният поток на преките инвестиции в страната възлиза на 53 млн. еврп, показват още данните на БНБ.

Очаквано, най-предпочитани са инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти. За периода януари-март 2019 г. в страната са инвестирани 2,2 млн. евро в недвижима собственост. Година по-рано обаче в България са влезли 7,1 млн. лв. за първото тримесечие под формата на инвестиции в имоти. По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Казахстан (0,5 млн. евро), Нидерландия (0,5 млн. евро) и Латвия (0,4 млн. евро).

Дългови инструменти (средствата, които чуждите компании дават под формата на заем на своите дъщерни дружества в България ) възлизат на 380,9 млн. евро, при 66,7 млн. евро за януари – март 2018 г.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – март 2019 г. са от Холандия (174,3 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52,2 млн. евро).

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 562,8 млн. евро за януари – март 2019 г. Той е по-нисък с 378,3 млн. евро от дяловия капитал за януари – март 2018 г., който е отрицателен в размер на 184,5 млн. евро.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – март 2019 г. е положителен и възлиза на 82,8 млн. евро, при положителна стойност от 14,8 млн. евро за януари – март 2018 г. През март 2019 г. той възлиза на 43,3 млн. евро, при 11,6 млн. евро за март 2018 г.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 2 седмици
България може да УДВОИ своя БВП и населението си в рамките на десетина години, чрез въвеждане на високи технологии и иновации. Минималната заплата от 2500 евро и пенсия от 100 евро въобще не са непостижими задачи. Не ни трябват чужди инвеститори - ние самите като държава можем да инвестираме в гигантски скок на икономиката ни. Когато видят този скок, чуждите инвеститори ще ofxodj od ни се МОЛЯТ да инвестират у нас. https://hytechfund.alle.bg
2
 
17
 
4
Frosty до: Императорът
преди 3 седмици
Много точно казано. Само някой побъркан би отишъл да инвестира в тоталитарната kочина на Боко тиkвата и Цецко физкултурникът-милионер.
След 10 години боковизъм на всички вече е ясно, че в България животът и личната собственост на гражданите не струват пукната пара. Който все още може да се маха от там докато е време...
2
 
31
 
3
преди 3 седмици
Няма и как да бъде различно, в държава, която отказва да защити собствеността, бизнеса, често и живота на хората, включително на чуждите инвеститори. Вижте например случаят с Димитрис Пирилис !!! Човекът ще лежи в български затвор, защото след безкрайни грабежи и терор, нанесли му огромни щети в продължение на години и след безкрайно престъпно бездействие на институциите, в миг на ярост е взел правосъдието в свои ръце !!! Сега пет села с подписка се опитват да го спасят от лапите на мpъсна прокурорска ***, която обаче е дремала и грухтяла доволно, докато същия човек е бил докаран до фалит и отчаяние от гнуснявите политически толерирани бандити !!! Кой ще дойде да инвестира в такава кoчина, някой побъркан ли?
1
 
29
 
2
преди 3 седмици
"Правителството не решава проблемите на народа,
то е проблема на народа."

Роналд Рейгън
1
 
3
 
1
преди 3 седмици
https://www.youtube.com/watch?v=newW3Kl6CAU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1qqhPNoqcCpBsXGne8aJA4F0ro8V7WDZxjH_PLUb9bKDwiW5-wYDgXR-M

Още от Бюджет и финанси
ББР отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум