IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. д-р Стефан Петранов: Икономиката може да расте с 4% средносрочно

Колективното трудово договаряне страда от проблеми, посочи председателят на управителния съвет на Института за устойчиво икономическо развитие

13:05 | 04.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да поддържа устойчив растеж от порядъка на 4% в следващите години.

Това прогнозира проф. д-р Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика" в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, председател на управителния съвет на Института за устойчиво икономическо развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Под устойчиво икономическо развитие разбираме такова, което да е устойчиво на различни кризи. Това предполага достатъчно силна система, която да противостои на бъдещи кризи. Устойчивостта на ръста не е константа, а променливи величина. Устойчив растеж от порядъка на 4% годишно може да се поддържа за следващите години в средносрочен хоризонт. Ускорен ръст може да се постига в отделни периоди, докато устойчивостта се развива в дългосрочен план. Структурата на икономиката има значение за устойчивостта", коментира ученият.

Проф. Петранов разкри намеренията на Института за устойчиво икономическо развитие, където ще работят за подобряване на предприемачеството, като за целта ще правят изследвания, които да подпомагат разбирането за българската икономика и перспективите за инвестиции.

„Искаме да поставим икономическия диалог на по-аргументирано равнище, отбеляза той.

Проф. Петранов обясни, че колективното трудово договаряне в България страда от различни проблеми и засяга както работодателите, така и служителите.

Според него основните резултати от проучване показват, че има  проблеми в този процес и единият от тях е, че много неща се решават административно, а не са оставени на действително колективното трудово договаряне между служители и организации.

Минималната работна заплата трябва да се договаря на ниво икономическа дейност, а не да се спуска административно“, категоричен е ученият.

Професорът коментира и Бюджет 2019.

„Основното му достойнство е насочеността му към социалната сфера – повече средства за здравеопазване, образование и доходи, заяви Стефан Петранов и напомни, че в тези сфери липсват реформи, но изрази безпокойството си, че съществува риск отделените за тях средства да не са достатъчно ефективни.

По темата за увеличението на максималния осигурителен доход Стефан Петранов каза, че би се съгласил с него, ако прочете обоснован икономически анализ, който да ни води до тази величина, обяснявайки ползите от самото увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Alx
преди 5 години
4% си е съвсем реалистичен процет само че е необходимо една дребна подробност, цялата политическа класа да спре да краде сякаш ще живее 200години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Откъде измисли този темп на растеж 4%, Стефане? Стори ти се добре? Личи си как се стараеш да бъдеш позитивен, или поне и тако, и вако. Не се ли вслуша в международни организации и усета си, че темпът ни спада? Какво му е добре на бюджет 2019? Че налива в нереформирани сектори и нищо добро няма да се случи? За всеки случай си го споменал, но толкова А има ли на практика колективно трудово договаряне? Шефовете на синдикатите плътно следват политиката на управляващите, за да са си добре с тях и НИЩО по същество не правят. Все едно че ги няма. Не четете за протестите във Франция. Те са нормална страна (все още), ние сме "изметнати" - колкото и да са справедливи исканията на хората, такива като цецка - страния министър и деса - странен депутат- ще излязат да ругаят, че вражи сили ги подклаждат срещу свещения ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ПРОФЕСОРЕ, Да ти имам титлата и заплатата. Иначе не мисля като теб толкова позитивно. Особенно като знам как само след месец РУСКАТА ГАЗ ще превърне в нещо като ЗИМНА ПРИКАЗКА цялата ни страна и икономиката ни. АМА ДА МИСЛИМ ПОЛОЖИТЕЛНО. Мислите са нещо което могат да те накарат да виждаш реалността по друг начин като например , че след месец идва МАЙ , а не ЯНУАРИ и вече ще сме се хванали не за палците , а за зеленото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още