IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Societe Generale продава бизнеса си в България на собственика на ДСК

Според източници на агенцията сделката ще бъде обявена официално още този месец

16:13 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската банка Societe Generale е на финалния етап от преговори за продажбата на българското си подразделение на унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК, и вероятно ще обяви сделката този месец, твърди Ройтерс, позовавайки се на двама източници, близки до процеса.

Очаква се френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP, казват източниците, като част от стратегията си да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

Европейските банки преструктурират активите си, докато се опитват да засилят дейността си на пазари, където виждат потенциален растеж, докато в същото време се оттеглят от такива, на които са твърде малки, за да се конкурират.

Societe Generale проучва и продажбата на полското си подразделение Eurobank, обявиха инвестиционни банкери миналия месец, а в понеделник френската банка обяви продажбата на бизнеса си за частно банкиране в Белгия на ABN Amro.

„Сделката (в България) е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с ДСК по сделката“, казва един от източниците.

Societe Generale и OTP са отказали коментар.

Очаква се сделката за България да бъде обявена през август, вероятно до края на тази седмица“, казва другият източник, добавяйки, че Societe Generale е близо до продажбата и на малкото си подразделение в Албания на OTP.

Societe Generale Expressbank е седмата по големина банка в България с активи за 6,7 млрд. лева към юни, показват данни на централната банка.

Източниците в България са отказали коментар каква е стойността на сделката, но според един от тях вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

Общият капитал на Expressbank възлиза на 723 млн. лева към края на юни, показват данни на БНБ.

Ройтерс припомня, че ОТР контролира втория по големина кредитор в България – Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – UniCredit Bulbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още