IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на българската икономика за първите три месеца бе коригиран леко нагоре

Според последните данни на НСИ икономиката се е разширила с 3,6% на годишна база

12:15 | 07.06.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,6% спрямо същия период на миналата година. Новите сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, показват лека възходяща корекция с 0,1 пр.п. спрямо предварителните данни.

Ръстът спрямо последното тримесечие на 2017 г. възлиза на 0,9%, което също сочи лека корекция нагоре с 0,1 пр.п. спрямо предварителните данни. Това показва, че икономиката на страната отново се ускорява, след като и на тримесечна, и на годишна база леко се забави през последното тримесечие на миналата година.

По текущи цени брутният вътрешен продукт е достигнал 21,47 млрд. лева, а преизчислен в евро - 10,98 млрд. евро, като на глава на налсението се падат 1558 евро.

Брутната добавена стойност през първото тримесечие на 2018 г. възлиза на 18,78 млрд. лв. по текущи цени.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 68,5% при 68,2% през съответния период на предходната година.

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2018 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0,9% според сезонно изгладените данни. Брутната добавена стойност в икономиката нараства също с 0,9%.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2018 г. крайното потребление нараства с 0,5%, а бруто образуването в основен капитал - с 4,6% спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 1,1%, докато вносът на стоки и услуги намалява с 2,2% спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни.

Годишни изменения

От януари до март спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 3,4%. Динамиката на брутната добавена стойност се определя основно от регистрирания растеж при операциите с недвижими имоти - 6,7%, строителството - 6,6%, финансовите и застрахователните дейности - 5,5%, далекосъобщенията - 3,7%, и др.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат бруто образуването на основен капитал - с ръст от 7,0%, индивидуалното потребление на нетърговските организации, обслужващи домакинствата - с 6,8%, индивидуалното потребление на домакинствата - с 3,4%, и колективното потребление на държавното управление - с ръст от 1,7%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 4,4%, а вносът на стоки и услуги - с 4,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Няма ръст? Данните за състоянието са завишени. Който има достъп до тези документи, знае. Аз имам! Отгоре спускат заповеди за изнасянето на фалшиви данни. Чудя се Брюксел защо си затваря очите, не може да не знаят кво правят тук българските политици - бандити. Ще забъркат голяма каша, да го знаете. Канят се да премахнат Валутният борд щот лева е надценен. Щели да го девалвират с 10 - 15%, ама на мен не ми се вярва само с толкоз малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Мечтите са безплатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Ако тъпите ни политици не объркат нещо ръстат на българската икономика ще бъде над 4 % Ръстът за първото тримесечи е се забавя защото цяла Европа намали темпото имаше студено време и някои други причини Но там започнаха да засилват оборотите и това неизменно ще се трази на нашата икономика Основни движешти фактори отново ще бъдат потреблението износа земеделието туризма добив на полезни изкопаеми парите които емигрантите пращат в Българи я европеиските фондове по малко вероятно нарастване на инвестициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Демографската катастрофа е отделно и това, че ще остане един град с малко по-млади в него и то свестни, че даже и здрави, с тия висококачествени храни няма да са абонати на здравните заведения на 40, това е реалността в момента, такава си я правите, успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
И вие ще видите следващите години, че съм бил прав, ама вече е късно така или иначе и няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
А тепърва ще става все по-зле за бизнеса и държавата ще го товари все повече, защото парите няма да стигат за нищо, не си заслужава да се помръдваш вече за тая ***, сещате ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Искам само да кажа на онези, които винаги ми дават минуси, защото не им понася истината такава каквато е, докато може би вярват в лъжите и манипулациите на елита и политическата класа, драги сънародници, с толкова акъл, толкова положителни резултати за Бай *** българина и *** му. Вие наистина ли очаквате, че след такива кражби и злоупотреби 30 години, нещата ще тръгнат нагоре, вече нищо не става от тая държава, трябва да пробвате нещо да правите в нея за да го усетите, започнете собствен бизнес, ама в провинцията, изтеглете кредит с ниска лихва сега от кретено-масонските банки и действайте смело да видите за какво реално става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Смешното е, че въобще си мислите, че реално има някакъв ръст, има едно надуване на един балон със заеми и еврофондове, който до 5 години предстои да се спука и малкият и средният частен бизнес на българите да фалира масово до 2025-та, защото няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, особено в ромската провинция и малките населени места, а след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от фалоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
За съжаление мисля че този ръст е въпреки нашата държава и законодателсво а не благодарение на него. По скоро иновациите които се случват на запад в технологиите помагат на бизнесите ни а държавата ни с остарелите закони нелогични такси и бавна цюрокрация само му пречи. А нежеланието да се преразглеждат важни за бизнеса закони по безпристрастен начин е най-лошото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още