Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ръстът на фирмените кредити у нас се забавя, на депозитите се ускорява

Към 31 декември заемите за домакинствата нарастват с 6% на годишна база, отчете БНБ

Ръстът на фирмените кредити у нас се забавя, на депозитите се ускорява

Снимка: Ройтерс

Към 31 декември кредитите за бизнеса в България достигат 31,28 млрд. лева и нарастват с 1,8% на годишна база, но в края на септември 2017 година годишното увеличение беше 3,1%, отчете Българската народна банка (БНБ).

Така за три месеца ръстът се забавя с 1,3 процентни пункта. 

В края на четвъртото тримесечие на 2017 година заемите на нефинансови предприятия са 149 хиляди броя, като отбелязват  годишен ръст от 6,7%. За сравнение, в края на септември на годишна база увеличението беше 8,7%. Спрямо края на предходното тримесечие броят на кредитите намалява с 2,2%, а размерът им – с 1%.

Още по темата

Към 31 декември заемите за домакинствата достигат 19,628 млрд. лева, като размерът им нараства на годишна база с 6%, докато три месеца по-рано годишното нарастване беше 5,9%, изчисляват още от централната банка.

От данните на БНБ се вижда, че в края на годината броят на кредитите на домакинствата и фирмите, които ги обслужват, спада с 0,2% на годишна база и те достигат 2,598 милиона броя, при 0,4% годишно повишение в края на третото тримесечие на 2017 година. В края на декември в сравнение с края на септември броят на тези кредити намалява с 1,3%, а размерът им се увеличава с 0,6%.

В БНБ пресмятат, че общият размер на заемите на нефинансовите предприятия, домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват, e 50,908 млрд. лева, като се повишава с 3,4% на годишна база в сравнение с 4,2% годишно увеличение към края на септември.

В края на декември 2017 г. спрямо края на третото тримесечие броят на тези кредити се понижава с 1,4%, а размерът им – с 0,4%. В края на четвъртото тримесечие заемите са 2,747 милиона броя. На годишна база те растат с 0,2% при 0,9% годишно повишение в края на септември.

Спестявания

В края на четвъртото тримесечие на 2017 г. депозитите на бизнеса са в размер на 22,037 млрд. лв. и на годишна база нарастват с 13,8% при 13,5% годишно повишение в края на третото тримесечие.

Спестяванията на нефинансовите предприятия са 621 хиляди броя, като броят им се увеличава с 5,3% на годишна база, докато през третото тримесечие на миналата година отбелязаха годишен ръст от 5%. Спрямо края на септември броят на тези депозити нараства с 1,4%, а размерът им – с 4,4%.

В края на последното тримесечие на миналата година депозитите на домакинствата възлизат на 47,827 млрд. лева и размерът им нараства с 5,4% на годишна база при 5,9% годишен ръст в края на септември.

Броят на депозитите на домакинствата и фирмите, които ги обслужват, е 10,015 милиона, като намалява на годишна база с 4% при 4,1% годишно понижение в края на септември. В края на декември спрямо края на третото тримесечие броят на тези депозити нараства с 0,6%, а размерът им – с 3,1%.

Общият размер на спестяванията на фирмите и домакинствата в края на декември e 69,864 млрд. лева и нараства със 7,9% на годишна база при 8,2% годишен ръст в края на септември 2017 г.

Депозити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД по количествени категории–  декември 2017

В края на миналата година депозитите са 10,636 милиона броя  и намаляват с 3,5% спрямо декември 2016 г. при годишно намаление от 3,6% в края на септември 2017 година. В края на декември спрямо края на третото тримесечие броят на тези депозити се увеличава с 0,7%, а размерът им – с 3,5%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
zap до: крас
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
всичко за "дупката" може да прочетете тук :
http://bnb.bg/ResearchAndPublications/PubPeriodical/PubPBanksInBulgaria/index.htm
p.s. учудвам се, че във форума има хора, които не са чували за ценни книжа ...
2
 
9
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ДЕПОЗИТИ от 70 млрд. лв. са ПАСИВ в баланса на банките!!

ЗАЕМИ от 50 млрд. лв. са АКТИВ в баланса на банките !!

ДУПКА от 20 млрд. лв. ли е зейнала в системата?

КОЛКО ОТ ТЕЗИ ЗАЕМИ СА ФИКТИВНИ и не се ли превърна БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА В ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА чиито акционерен капитал е някакви мижави проценти от ПРИВЛЕЧЕНИТЕ от вложителите милиарди.

Още от Бюджет и финанси
Кабинетът одобри промени по бюджета на четири министерства