Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ще спечели ли Пловдив от статута си на Европейска столица на културата

Проектите не се обсъждат, липсва състезателното начало при процедурата за промяна на визията на площад „Централен“, съобщи общинският съветник Дани Каназирева

гледано: 1879   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Няма дебат по проектите, които трябва да се изпълнят в Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 г. Всичко разбирахме от медиите. Мотото „Заедно“ звучеше самотно. Надявам се управляващите от Пловдив да се приземят и да не гледат от „Кулата“. Липсваше идейното начало при избора на концепцията, за да се чувства съпричастен всеки пловдивчанин към събитието.

Още по темата

Така Дани Каназирева, общински съветник в Пловдив от политическа партия „Съюз за Пловдив“, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria обявяването на Пловдив –  Европейска столица на културата за 2019 г. с откриващото събитие на 12 януари.

Тя даде повече данни за това какъв е бюджетът на инициативата, проектите и подготовката за избирането на Пловдив за Европейска столица на културата.

“Бюджетът е близо 76,4 млн. лева. От тях 46,4 млн. лева са средства от местния бюджет на града, а 20 млн. лева са отпуснати от правителството по повод домакинството на Европейска столица на културата, от които много малка част е усвоена, тъй като проектите все още не са завършени. 10 млн. лева се предвиждаха от спонсори, като все още не е ясно дали са набрани", посочи тя.

Каназирева припомни, че през 2018 г. бюджетът на фондация „Пловдив 2019“ първоначално е била 12,5 млн. лева и след това са добавени още 3 млн. лева, като идеята е да се промени визията на най-посещаваното място в града и един от най-важните проекти – площад „Централен“, където се състоя и откриващото събитие.

Общинският съветник съобщи, че за този проект са били предвидени 12 млн. лева, като в него е включена и реконструкция на подлеза в близост до площада.

“Впоследствие бюджетът беше увеличен с 5,6 млн. лв. с ДДС. Към момента проектът не е завършен, заяви Каназирева. – Проблемът дойде заради забавянето на реализацията на проекта и избраната процедура, при която липсва състезателното начало. Обществото беше лишено от възможността да участва в обсъждането на визията и проекта на площад „Централен“. А и досега няма внесен проект.”

Кои проекти ще се изпълнят, докато Пловдив е европейска столица на културата?

Повече от разговора може да видите във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният излишък на България през януари се сви до 161,8 млн. евро