IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спечели ли Пловдив от статута си на Европейска столица на културата

Проектите не се обсъждат, липсва състезателното начало при процедурата за промяна на визията на площад „Централен“, съобщи общинският съветник Дани Каназирева

13:27 | 14.01.19 г.
Ще спечели ли Пловдив от статута си на Европейска столица на културата

Няма дебат по проектите, които трябва да се изпълнят в Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 г. Всичко разбирахме от медиите. Мотото „Заедно“ звучеше самотно. Надявам се управляващите от Пловдив да се приземят и да не гледат от „Кулата“. Липсваше идейното начало при избора на концепцията, за да се чувства съпричастен всеки пловдивчанин към събитието.

Така Дани Каназирева, общински съветник в Пловдив от политическа партия „Съюз за Пловдив“, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria обявяването на Пловдив –  Европейска столица на културата за 2019 г. с откриващото събитие на 12 януари.

Тя даде повече данни за това какъв е бюджетът на инициативата, проектите и подготовката за избирането на Пловдив за Европейска столица на културата.

“Бюджетът е близо 76,4 млн. лева. От тях 46,4 млн. лева са средства от местния бюджет на града, а 20 млн. лева са отпуснати от правителството по повод домакинството на Европейска столица на културата, от които много малка част е усвоена, тъй като проектите все още не са завършени. 10 млн. лева се предвиждаха от спонсори, като все още не е ясно дали са набрани", посочи тя.

Каназирева припомни, че през 2018 г. бюджетът на фондация „Пловдив 2019“ първоначално е била 12,5 млн. лева и след това са добавени още 3 млн. лева, като идеята е да се промени визията на най-посещаваното място в града и един от най-важните проекти – площад „Централен“, където се състоя и откриващото събитие.

Общинският съветник съобщи, че за този проект са били предвидени 12 млн. лева, като в него е включена и реконструкция на подлеза в близост до площада.

“Впоследствие бюджетът беше увеличен с 5,6 млн. лв. с ДДС. Към момента проектът не е завършен, заяви Каназирева. – Проблемът дойде заради забавянето на реализацията на проекта и избраната процедура, при която липсва състезателното начало. Обществото беше лишено от възможността да участва в обсъждането на визията и проекта на площад „Централен“. А и досега няма внесен проект.”

Кои проекти ще се изпълнят, докато Пловдив е европейска столица на културата?

Повече от разговора може да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още