Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Синдиците на КТБ получиха 125 млн. евро от БТК

Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК

Синдиците на КТБ получиха 125 млн. евро от БТК

Снимка: Олег Попов

След дългогодишни съдебни спорове в България и Великобритания на 7 май по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД са постъпили почти 125 млн. евро, съобщават синдиците на банката. Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Още по темата

Положителната развръзка е успех както за синдиците на банката, така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания.

Сумата ще бъде разпределена, след като синдиците изготвят втора сметка за разпределение. Първата такава сметка за 570 млн. лв. беше изготвена още през 2017 г., но тя беше обжалвана и разплащането стана чак през 2019 г.
В началото на 2020 г. синдиците вече обявиха, че „активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър".

Най-големият кредитор на КТБ с около 75% от вземанията е Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Това значи и че около 75% от парите от БТК и останалата набрана сума ще бъдат платени към фонда.  

Припомняме, че през ноември 2019 г. United Group  сключи сделка за придобиване на Vivacom за 1,2 млрд. евро, по информация на финансовото издание Financial Times. United Group ще е шестият собственик на БТК от приватизацията на телекома. Купувачът беше избран в началото на ноември миналата година, а цената не беше обяве

United Group е собственост на BC Partners, който я купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа.

Компанията поиска разрешение от европейските регулатори по конкуренцията за сделката в началото на месец март. ЕК разреши сделката през април.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Мммм добре, а какво става с останалите милиони?
0
 
4
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
БОЙЧО,
Да беше написал кой е ПРОДАВАЧА на Виваком, който се нагуши с едни 1,2 милиарда евро!!!!
Защо не обясниш Бойчо как царския приятел Спас Русев придоби без пари ВЪЗБРАНЕНИЯ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА актив на КТБ оператора Виваком?!!

СТРАХУВАШ СЕ НАВЯРНО ОТ ТОВА КАК ЩЕ ПОСТЪПИ С ТЕБ НАБЛЮДАВАЩИЯТ ТОГАВА ДЕЛОТО КТБ ПРОКУРОР ГЕШЕВ ПРЕД, НОСА НА КОЙТО БРАТЯТА МИЛЕН И ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВИ ПРЕХВЪРЛИПА НА СПАС РУСЕВ ВИВАКОМ ЛИ?!!

Забравил ли си Бойчо яхтения скандал и САВОЙСКОТО ДЕЛО в ИТАЛИЯ по което бяха призовани МИЛЕН ВЕЛЧЕВ, СПАС РУСЕВ и РАЗБИРА СЕ БРАТОВЧЕДА НА ГЛАВНИЯ ОБВИНЯЕМ лицето САКСКОБЕРГГОТСКИ ??

Забравил ли си или те е страх да пишеш за тези неща, които паресаланс са си чисто престъпление каквото е да придобиеш по измамен начин ВЪЗБРАНЕН ОТ ДЪРЖАВАТА АКТИВ /Виваком/.

Предполагам, че ще дойде видов ден и Милен, Георги , Спас и неговият началник на когото беше шофьор СТОЯН МАРКОВ ще дават обяснение за случилото се с активите на КТБ.
Ще ги дават , но не на тогавашния наблюдаващ прокурор ГЕШЕВ.

Сега по край скандала с ФК Левски излезе предложение от Васил Божков - да върне акциите на старият собственик на клуба лицето СПАС РУСЕВ , което вероятно ще стане след като му бъдат заплатени 25 - те милиона които Божков плати на тази ИЗМАМНА ГРУПА В КОЯТО УЧАСТИЕ ИМА И ЦАРСКИЯ СИН КИРИЛ!!

ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ СПАС И ОТБОРА МУ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БОЖКОВ.

ВЪНШНОТЪРГОВСКИТЕ ФИРМИ, КОИТО РЪКОВОДИ СТОЯН МАРКОВ СА ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА В КОЯТО СА АКТИВИТЕ , А В ДЪРЖАВАТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СА ПАСИВИТЕ КОИТО ВМСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ.

Идва краят и на тези тарикати.
1
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По сметката на КТБ НЕ влязоха 1 млрд евро, а ги получи Спас Русев! Това не е успех, а тотална загуба!
0
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Лихви нещо платени ли са или е само главница ?

Още от Бюджет и финанси
Бавно се трупат парите в Сребърния фонд