IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Лихвите ни са рекордно ниски, няма да се вдигат

В дългосрочен план, след пет-седем години, средните лихви ще паднат до европейските нива, прогнозира изпълнителният директор на "Кредит Център"

19:30 | 30.07.20 г.
Тихомир Тошев: Лихвите ни са рекордно ниски, няма да се вдигат

Експертът не вижда на този етап риск за увеличаването на лихвите.

Ликвидността в системата е добра, конкуренцията между банките е твърде висока. Вероятно лихвите ще останат на настоящите си нива до края на годината - между 4 и 6% при потребителските кредити и между 2,7 и 3,2% при ипотечните заеми“, прогнозира Тошев и ги определи като близки до средноевропейските. Той смята, че в дългосрочен план те ще паднат след пет-седем години до европейските нива, когато страната ни влезе в еврозоната.

Консултантът посочи, че юни е бил силен месец за потребителските и ипотечни кредити в България и очаква и юли да се такъв. Той изтъкна, че засегнатите от пандемията от коронавируса сектори се отдръпват от пазара, но всички останали участници в него са доста активни.

“Неяснотата около коронакризата пред най-тежко засегнатите сектори доведе до намаляване на лихвите и по депозитите, банките са свръхликвидни, затова лихвите ще продължат да са ниски. Леко намаляват лихвите и по кредитите заради конкуренцията”, коментира Тошев.

Той отбеляза, че бизнесите трябва да се стимулират да харчат и да инвестират парите си, тъй като депозитите не им носят доходност.

“Пандемията създава несигурност, а най-сигурното място продължават да са банките. Част от бизнеса плаща за това парите му да са на сигурно място и да се пазят”, заяви Тихомир Тошев.

По думите му има други възможности и други инвестиционни инструменти, които могат да носят по-висока доходност.

“Българите трябва да започват да се оглеждат и за други форми на инвестиция”, посочи той и посъветва да се спестява дългосрочно.

Експертът добави, че ниските лихви водят до голяма активност в кредитния бизнес, но някои компании рискуват с необмислени модели на работата си, като се влияят от настоящата обстановка.

Как се отразяват нулевите лихви на спестяванията на фирмите? Как влияе политическата неяснота на инвестициите на бизнеса? В кои банки да сложат спестяванията си гражданите за малко по-висока доходност? Кои са рисковете да се прави бизнес сега? Как ще се отрази на лихвите приемането на България в еврозоната? Ще реши ли Законът за задълженията и договорите проблемът с „вечния длъжник“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още