Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Varengold Bank придобива 20% от българската платформа за кредитиране Klear

Това е първата инвестиция на германската банка в р2р компания от Югоизточна Европа

Varengold Bank придобива 20% от българската платформа за кредитиране Klear

Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. Снимка: Офис на Varengold Bank в София

Германската Varengold Bank AG се споразумя да придобие 20% от базираната в България платформа за споделено  кредитиране (peer-to-peer/р2р) – Klear, която има водещи позиции в развиващия се финтех сегмент в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Двете страни вече са подписали споразумение, а акциите, предмет на сделката, се очаква да бъдат прехвърлени на банката до края на второто тримесечие на годината, съобщиха от българския офис на кредитната институция.

Още по темата

Varengold Bank ще подкрепи развитието и растежа на Klear с финансиране за 1,5 млн. лева, което включва  дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на дейността на платформата в България и ЮИЕ.           

До този момент през платформата на Klear 1175 инвеститори са отпуснали 938 заема на стойност малко над 8 млн. лева.     

Investor.bg информира, че това е първата инвестиция на Varengold Bank в р2р компания от ЮИЕ. Германската банка откри свой клон в София през ноември миналата година с идеята да го превърне в основен център за разширяването на дейността на институцията в региона.

„При сключването на партньорства винаги се ръководим от това дали компанията, с която градим сътрудничество, има marketplace бизнес концепция с потенциал за растеж и доколко нейните основни собственици са силно ангажирани с мисията ѝ. Търсим силни екипи и лидери, които са готови да поемат и споделят рискове по отговорен начин и които имат амбицията да разрастват дейността си на глобално ниво,  коментира Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. „Marketplace платформите разрастват и разширяват дейността си в световен мащаб“, допълва той.

По думите на банкера те променят конвенционалните подходи във финансовата индустрия. Пантелеев прогнозира, че те постепенно ще заменят традиционните инструменти за кредитиране, защото осигуряват значително по-добри условия за кредитополучателите и облекчават достъпа до финансиране.

Според Бернард Фурман, член на управителния съвет на Varengold Bank, банката има солиден опит в marketplace банковия сектор в Европа, като осигурява дългосрочна, устойчива подкрепа за финтех компаниите и р2р платформите за кредитиране.

Изпълнителният директор и съосновател на Klear Луик льо Пишу е убеден, че споделеното кредитиране е полезен модел, който „разтърсва закостенелия стар финансов свят“. „Време е за Финанси 2.0! Оставаме ангажирани с мисията и изградените от нас ценности – справедливост и прозрачност и ще се борим за това всеки да има възможност да получи парче от баницата“, заяви той.

Освен с финансиране Varengold Bank подкрепя финтех компаниите и с други свои услуги, в това число фронтинг такива. Банката работи успешно и с корпоративни клиенти, които развиват външна търговия на нишови пазари.      

По последни данни от доклада European Alternative Finance Benchmarking към 2017 г. пазарът на т. нар. алтернативно онлайн финансиране в Европа, което включва и р2р платформите за кредитиране, отбелязва ръст от 36% за година до 10,4 млрд. евро, в това число обемите и във Великобритания. Без Великобритания растежът е 63% до 3,3 млрд. евро, показват още данните.

В периода 2013-2017 г. средногодишният темп на растеж за сектора в Европа достига 80%. Също така, на европейско ниво само през 2017 г. през marketplace платформите е отпуснато потребителско финансиране в размер на 3,8 млрд. евро, според данните на Statista. Очакванията са до 2022 г. обемът му да се утрои до 10,3 млрд. евро.  
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите