IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Varengold Bank придобива 20% от българската платформа за кредитиране Klear

Това е първата инвестиция на германската банка в р2р компания от Югоизточна Европа

12:56 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. <em>Снимка: Офис на Varengold Bank в София</em></p>

Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. Снимка: Офис на Varengold Bank в София

Германската Varengold Bank AG се споразумя да придобие 20% от базираната в България платформа за споделено  кредитиране (peer-to-peer/р2р) – Klear, която има водещи позиции в развиващия се финтех сегмент в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Двете страни вече са подписали споразумение, а акциите, предмет на сделката, се очаква да бъдат прехвърлени на банката до края на второто тримесечие на годината, съобщиха от българския офис на кредитната институция.

Varengold Bank ще подкрепи развитието и растежа на Klear с финансиране за 1,5 млн. лева, което включва  дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на дейността на платформата в България и ЮИЕ.           

До този момент през платформата на Klear 1175 инвеститори са отпуснали 938 заема на стойност малко над 8 млн. лева.     

Investor.bg информира, че това е първата инвестиция на Varengold Bank в р2р компания от ЮИЕ. Германската банка откри свой клон в София през ноември миналата година с идеята да го превърне в основен център за разширяването на дейността на институцията в региона.

„При сключването на партньорства винаги се ръководим от това дали компанията, с която градим сътрудничество, има marketplace бизнес концепция с потенциал за растеж и доколко нейните основни собственици са силно ангажирани с мисията ѝ. Търсим силни екипи и лидери, които са готови да поемат и споделят рискове по отговорен начин и които имат амбицията да разрастват дейността си на глобално ниво,  коментира Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. „Marketplace платформите разрастват и разширяват дейността си в световен мащаб“, допълва той.

По думите на банкера те променят конвенционалните подходи във финансовата индустрия. Пантелеев прогнозира, че те постепенно ще заменят традиционните инструменти за кредитиране, защото осигуряват значително по-добри условия за кредитополучателите и облекчават достъпа до финансиране.

Според Бернард Фурман, член на управителния съвет на Varengold Bank, банката има солиден опит в marketplace банковия сектор в Европа, като осигурява дългосрочна, устойчива подкрепа за финтех компаниите и р2р платформите за кредитиране.

Изпълнителният директор и съосновател на Klear Луик льо Пишу е убеден, че споделеното кредитиране е полезен модел, който „разтърсва закостенелия стар финансов свят“. „Време е за Финанси 2.0! Оставаме ангажирани с мисията и изградените от нас ценности – справедливост и прозрачност и ще се борим за това всеки да има възможност да получи парче от баницата“, заяви той.

Освен с финансиране Varengold Bank подкрепя финтех компаниите и с други свои услуги, в това число фронтинг такива. Банката работи успешно и с корпоративни клиенти, които развиват външна търговия на нишови пазари.      

По последни данни от доклада European Alternative Finance Benchmarking към 2017 г. пазарът на т. нар. алтернативно онлайн финансиране в Европа, което включва и р2р платформите за кредитиране, отбелязва ръст от 36% за година до 10,4 млрд. евро, в това число обемите и във Великобритания. Без Великобритания растежът е 63% до 3,3 млрд. евро, показват още данните.

В периода 2013-2017 г. средногодишният темп на растеж за сектора в Европа достига 80%. Също така, на европейско ниво само през 2017 г. през marketplace платформите е отпуснато потребителско финансиране в размер на 3,8 млрд. евро, според данните на Statista. Очакванията са до 2022 г. обемът му да се утрои до 10,3 млрд. евро.  
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още