IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователни брокери предупреждават, че ще фалират заради новите такси на КФН

Трябва да има диференциация при застрахователните посредници, смята Асоциацията на застрахователните брокери в България

17:49 | 07.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Две трети от застрахователните брокери в България ще излязат от пазара, ако депутатите приемат промените в Закона за Комисията за финансов надзор, с който ще се регламентират таксите, необходими за финансовата самостоятелност на регулатора.

Това прогнозира Красимир Жечев, зам.-председател на Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ).

„Трябва да обърнем внимание на законотворците какъв ще е резултатът от тяхното решение, ако приемат законопроекта в този вид, коментира той и напомни, че парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика е гласувала против текстовете, но въпреки това те са минали на първо четене.

Според него такова е мнението и на застрахователната общност, която се представлява от 69 застрахователни брокери от АЗББ и още 15 от Обединени застрахователни брокери (ОЗБ).

„Убедени сме, че качествата на КФН при контрола на застрахователните услуги след преминаването на самоиздръжка ще бъдат по-добри, но няма пропорционалност спрямо таксата, която ще трябва да плащат посредниците“, категоричен е Жечев.

Той напомни, че Европейската комисия (ЕК) препоръчва да не се нарушава конкурентната среда, а в европейската директива има указание  да има пропорционалност при събирането на таксите.

От Асоциацията на застрахователните брокери в България заедно с Обединени застрахователни брокери са направили предложение в Народното събрание таксата надзор за застрахователните брокери с премиен приход през предходната календарна година до 1 млн. лева да бъде 2 000 лева, а за тези с премиен приход над 1 млн. лева – 2 000 лева + 0,04 промила за разликата над 1 млн. лева, но не повече от 20 000 лева.

От АЗББ аргументират предложението си с принципа на пропорционалност, визиран в параграф 72 на европейската директива.

„Застрахователните брокери са над 380, големите са 39 и те правят брутен премиен приход годишно между 1 и 5 млн. лева, 111 са тези, които  правят максимално 1 млн. лева брутен премиен приход на година, а останалите ще бъдат обречени и ще трябва да търсят работа при големите посредници", смята Жечев.

"Ако се приеме предложението в законопроекта, малките застрахователни брокери ще оцелеят и ще продължат да се развиват, а това ще е полезно за КФН, за да има повече конкурентност и да е справедливо финансирането на комисията“, допълни той.

Той е на мнение, че в първия момент на въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките.

Разпределение на застрахователните брокери през 2015 г. според премиите в Република България

Представителят на АЗББ съобщи, че поскъпването на най-разпространната полица „Гражданска отговорност“ е неизбежно. „Има увеличение на лимитите, а цената на застраховката в България е по-ниска от другите европейски държави. С колко ще се вдигне зависи от актюерските разчети на застрахователите“, поясни Кресимир Жечев.

Той изрази съмнение, че от 1 януари 2018 г. ще влезе в сила системата  „бонус–малус“ за оценка на коректните водачи, която трябва да намали размера на застраховката им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Явно това е целта - да станат по-малко брокерите, за да има повече лапачка за големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още