Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Андрей Делчев: Новият закон за горивата ще изсветли сектора

Никой не може да каже колко са фирмите, които през годината са търгували или ще търгуват с горива, твърди шефът на Българската петролна и газова асоциация

гледано: 1963   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Внесеният в парламента законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход ще изсветли сектора. Това каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него основната идея на текстовете е не да се „вдигне летвата“, а да се знае кои са точно икономическите оператори в бранша. В момента не е съвсем ясно, обясни експертът.

По думите на Делчев фискалният резултат от един такъв закон ще бъде много положителен и то не еднократно, а за дълъг период от време. 

Още по темата

 "Никой не може да каже колко са фирмите, които през годината са търгували или ще търгуват с горива. Броят е твърде променлив, появяват се фирми фантоми, не изпълняват задълженията си. Търси се прозрачност на пазара", каза шефът на петролната и газова асоциация.

Според него в момента сивият сектор лишава държавния бюджет от около 1 млрд. лв. годишно. „Преди две години Министерството на финансите в свой доклад оцени, че около 30% от горивата в страната са нелегални. От тогава бяха предприети мерки, но процентът все още е много висок", каза още Делчев.

Investor.bg припомня, че преди седмица 32-ма депутати от всички парламентарно представени групи внесоха в деловодството на парламента законопроект, който затяга сериозно търговията с горива.

Вносителите предлагат собствениците на компании от сектора да отговарят на редица критерии. Например, собствениците трябват да имат образователен ценз „бакалавър“, стаж не по-малък от 5 години и да поддържат минимални складови количества. Целта е да се спре прехвърлянето на фирми на неграмотни граждани.

Ако законопроектът получи одобрение, ще бъде забранено зареждането на горива от „мобилни бензиностанции“, а ведомствените бензиностанции няма да може да се ползват от трети лица.

Вижте още във видеото.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калфин: България прави некомпетентен опит за влизане в Шенген