IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да няма краен срок за изплащане на лихвоточките, настоява експерт

Имат ли стимули да използват компенсациите си притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове, коментира Валентин Христов

16:45 | 22.01.18 г.
Да няма краен срок за изплащане на лихвоточките, настоява експерт

Най-важното е да няма крайни срокове за изплащане на лихвоточките на правоимащите по Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това е мнението на Валентин Христов от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти (СПКИ), изказано по Bloomberg TV Bulgaria.

“Темата с лихвоточките е деликатна, защото става дума за страшно много български граждани, които все още не са компенсирани. Най-накрая на първо четене беше прието в пленарната зала поредно изменение на този закон, което бих казал, че е козметично, но все пак е стъпка в правилната посока“, коментира той.

Христов напомни, че срокът за подаване на документи и за изплащане на някакви компенсации е изтекъл на 30 ноември 2016 г.

„Още оттогава алармирахме депутати от предишното Народно събрание и десетки институции, че трябва да бъде удължен срокът, защото става дума за поредната гавра с правата на тези изстрадали български граждани, които преди 1989 г. са открили жилищно-спестовен влог с надеждата някога да получат жилища от Държавния фонд“, посочи той. – Успях да се срещна в парламента с тримата вносители от Обединените патриоти, казах проблемите, които считаме, че има в този закон, казах нашите претенции и мисля, че те са се съобразили поне с две от тях“.

Според него трябва да има кардинална промяна на закона.

Христов очаква големи промени при гласуване на второ четене на законопроекта в парламента.

“Силата в момента е в държавата и в нейните административни органи“, категоричен е представителят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Защо толкова дълго продължава сагата на гражданите с лихвоточки и държавата? На колко възлиза компенсацията на правоимащите? Каква е реалната сума за една лихвоточка? Кои са другите компенсаторни инструменти?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още