Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Да погасиш предсрочно кредита или да инвестираш?

Рискът най-общо може да е свързан с това, че нашите очаквания можа и да не се реализират, твърди Красимира Жекова от MoitePari Consult

гледано: 4625   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Да погасиш предсрочно свой кредит или да инвестираш е въпрос, който няма грешен отговор и всеки човек трябва да вземе решение спрямо своята финансова и житейска ситуация. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимира Жекова от MoitePari Consult.

„Ако това, че имам кредит не ме притеснява и перспективата е да имам стабилни доходи в обозримо бъдеще, тогава по-добре е да инвестирам, защото инвестицията ще ми даде добра възвръщаемост, ще ми даде възможност да преодолея инфлацията и да натрупам един авариен фонд, който да ми помогне да посрещна непредвидени ситуации", каза гостът.

„Ако подходим чисто математически, трябва да сравним годишният процент на разходите по нашия кредит с доходността на нашата инвестиция. Ако сме склонни да направим една близка инвестиция и очакваме по-голяма доходност, тогава може би е добре да инвестираме, ако обаче бихме били склонни да инвестираме в нискорискови активи, тогава може би няма смисъл да инвестираме, а по-скоро да предприемем предсрочно погасяване“, каза Жекова. 

Още по темата

По думите ѝ, ако целта е да се избавим възможно най-бързо от бремето на кредита, е добре да предприемем предсрочно погасяване, но преди това трябва да направим един добър анализа на нашата финансова ситуация.

„Рискът най-общо може да е свързан с това, че нашите очаквания можа и да не се реализират. Дори да направим обмислена дългосрочна инвестиция може да се окаже, че не сме реализирали желаната доходност. Също така може да се окаже, че в годините цената на нашия кредит се е увеличила“, каза експертът.

„Толерантност към риска е личното ни възприятие за факта, че нашата инвестиция може да се обезцени и да претърпим загуби“, обясни Жекова.

„Толерантността към риск е различна при всеки човек и се изчислява чрез психометрични тестове. Общо взето, колкото е по-дълъг периода на нашата инвестиция, толкова по-голям риск можем да си позволим, защото тогава дори и при краткосрочни колебания на пазара нашата инвестиция има възможност да се възстанови“, каза гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
ing5rov до: Mechkata
преди 3 месеца
и после спи под някой мост ...
0
 
0
 
5
Mechkata до: doba
преди 3 месеца
въпрос на възпитание и манталитет...питай американски предприемач първо инвестицията или кредита....всите ще ти кажат, че кредита ще чакаРобърт Кийосаки Богат татко, беден татко
0
 
1
 
4
doba до: julian12
преди 3 месеца
Добрият кредит лесно става лош.Затова - борчовете първо.Спомням си далечната 1986г, родителите ми теглиха заем за да закупят ведомствената панелка, 13000лв. Докато не беше изплатен, бабите и дядовците сън не можеха да спят(и двете двойки - на мама и тате). Първият им въпрос беше - колко още?.. След плащането на заема други хора станаха!
1
 
0
 
3
julian12 до: doba
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Зависи от борча. Ако е "добър кредит" по-добре да си седи така.
0
 
4
 
2
преди 3 месеца
Съвет от мен(необвързващ): изчистете си борчовете първо. За инвестициите никога няма да дойде ЧСИ, но за дължимото...

Още от Bloomberg TV
Ще затоплят ли отношенията САЩ и Русия след срещата между Байдън и Путин?