IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да погасиш предсрочно кредита или да инвестираш?

Рискът най-общо може да е свързан с това, че нашите очаквания можа и да не се реализират, твърди Красимира Жекова от MoitePari Consult

18:30 | 17.02.21 г. 6
Да погасиш предсрочно кредита или да инвестираш?

Да погасиш предсрочно свой кредит или да инвестираш е въпрос, който няма грешен отговор и всеки човек трябва да вземе решение спрямо своята финансова и житейска ситуация. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимира Жекова от MoitePari Consult.

„Ако това, че имам кредит не ме притеснява и перспективата е да имам стабилни доходи в обозримо бъдеще, тогава по-добре е да инвестирам, защото инвестицията ще ми даде добра възвръщаемост, ще ми даде възможност да преодолея инфлацията и да натрупам един авариен фонд, който да ми помогне да посрещна непредвидени ситуации", каза гостът.

„Ако подходим чисто математически, трябва да сравним годишният процент на разходите по нашия кредит с доходността на нашата инвестиция. Ако сме склонни да направим една близка инвестиция и очакваме по-голяма доходност, тогава може би е добре да инвестираме, ако обаче бихме били склонни да инвестираме в нискорискови активи, тогава може би няма смисъл да инвестираме, а по-скоро да предприемем предсрочно погасяване“, каза Жекова. 

По думите ѝ, ако целта е да се избавим възможно най-бързо от бремето на кредита, е добре да предприемем предсрочно погасяване, но преди това трябва да направим един добър анализа на нашата финансова ситуация.

„Рискът най-общо може да е свързан с това, че нашите очаквания можа и да не се реализират. Дори да направим обмислена дългосрочна инвестиция може да се окаже, че не сме реализирали желаната доходност. Също така може да се окаже, че в годините цената на нашия кредит се е увеличила“, каза експертът.

„Толерантност към риска е личното ни възприятие за факта, че нашата инвестиция може да се обезцени и да претърпим загуби“, обясни Жекова.

„Толерантността към риск е различна при всеки човек и се изчислява чрез психометрични тестове. Общо взето, колкото е по-дълъг периода на нашата инвестиция, толкова по-голям риск можем да си позволим, защото тогава дори и при краткосрочни колебания на пазара нашата инвестиция има възможност да се възстанови“, каза гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и после спи под някой мост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
въпрос на възпитание и манталитет...питай американски предприемач първо инвестицията или кредита....всите ще ти кажат, че кредита ще чакаРобърт Кийосаки Богат татко, беден татко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Добрият кредит лесно става лош.Затова - борчовете първо.Спомням си далечната 1986г, родителите ми теглиха заем за да закупят ведомствената панелка, 13000лв. Докато не беше изплатен, бабите и дядовците сън не можеха да спят(и двете двойки - на мама и тате). Първият им въпрос беше - колко още?.. След плащането на заема други хора станаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Зависи от борча. Ако е "добър кредит" по-добре да си седи така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Съвет от мен(необвързващ): изчистете си борчовете първо. За инвестициите никога няма да дойде ЧСИ, но за дължимото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Не си губете времето да четете статията, само общи приказки е, които може да чуете и от първия срещнат на улицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още