Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Григор Сарийски: Голяма част от резервите на българската икономика са изчерпани

ЕС трябва да вземе мерки, за да оцелее, коментира икономистът от БАН

гледано: 3655   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Притеснително е, че голяма част от резервите на българската икономика са изчерпани. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Според него лихвите са понижени до рекордно ниско равнище.

„Оттук насетне, ако трябва да има стимулиране на паричното предлагане, разбира се, то не е самостоятелно, тъй като сме в режим на валутен борд, но ако Европа реши да увеличи още малко обема на количествените улеснения, българските банки нямат много широко поле за маневри“, обясни той.

Ако трябва да направим кратко обобщение на икономическата 2017 г. за България, въпреки че при всяко обобщение се рискува да се изпусне нещо важно, можем да кажем, че се движехме по силен наклон с попътен вятър, каза още Сарийски.

"Годината бе хубава и това става ясно от резултатите. Доказателство са устойчивите темпове на заплатите. БВП към третото тримесечие нарасна с 3,9%. Износът се увеличава с двуцифрени темпове - около 11%-12%, показват данните към месец септември. Вече имаме и положителни темпове за кредитите“, посочи още експертът. 

Още по темата

По думите му изминалата година е била положителна за повечето сектори в икономиката на България. Според него факторите за растежа са инерционните модели в икономиката, които не започват от скоро, а по-скоро преди няколко години.

„Не бих искал да пропусна сектора на недвижимите имоти, когато говорим за икономика. Там през последните 2 години имаме устойчиви темпове на растеж. Търговията с имоти нараства с около 6% през този период, но строителството се засили едва през последните 3 месеца на 2017 г.“, обясни икономистът.

Сарийски е категоричен, че Европейският съюз (ЕС) трябва да вземе мерки, за да оцелее, защото конфликтът между страните от Централна Европа и страните от Западна Европа става все по-явен.

„Този конфликт съвсем не е безпочвен и във все по-голяма степен ще получава своята обосновка“, заяви той.

Вижте целия разговор с Григор Сарийски във видеото

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 9 месеца
Проявата е нов факт, че Българската академия на науките (БАН) е с реално съгласие за продължаване с липсата на защита срещу вредното влияние от парите.
Поведението на БАН подсигурява нови щети.

Още от Bloomberg TV
Експерт: Българските банки са добре защитени