IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакатоните като стимул на предприемачеството

В България ще се проведе първото по рода си състезание за технологии в спорта

17:50 | 07.03.18 г.
Хакатоните като стимул на предприемачеството

„Спортен хакатон“ е първото технологично състезание за спорт в България. То е насочено към разработването на технологии, насочени изцяло в подкрепа на напредъка на спортистите и добрите практики в спорта. Това сподели д-р Милена Крумова, организатор на първия в България спортен хакатон, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ хакатоните стимулират предприемачеството чрез възможността за представяне на иновативни идеи пред по-широка експертна аудитория и получаване на конструктивна обратна връзка, с която да се надгради идеята.

„Спортен хакатон България” събира на едно място програмисти, спортисти, софтуерни инженери и дизайнери, които ще имат възможност да разработят и представят иновативни софтуерни и хардуерни проекти за всички видове спорт. Те могат да са на концептуално (идейно) ниво, прототип или завършено решение.

„Това е първото по рода си състезание в България. Ще се проведе тази събота и неделя в комплекса на Националната спортна академия. Очакваме страхотни проекти“, коментира Крумова.

Според нея технологичното състезание е крачка в посока към развитието на смартспорта на световно ниво.

“То подкрепя личната мотивация на хората за развитие и стимулира младите да мислят в позитивна посока за своето кариерно развитие. Има примери за създадени иновации по време на хакатони, които впоследствие се превръщат в бизнес продукт или услуга“, посочи д-р Крумова.

Технологиите имат редица приложения в спорта. Могат да се използват за мониторинг и анализ на тренировките при професионалните спортисти, за измерване на напредъка на начинаещите и дори помагат на треньорските екипи да подобряват и усъвършенстват програмите си. Работейки в екип или индивидуално, участниците в спортните хакатони имат възможност да оптимизират спортните тренировки, да ги направят по-ефективни и да представят идеи за развитие на спорта като цяло.

В рамките на събитието ще се проведе и първата в страната конференция Sports Tech. Програмата ѝ включва представяне на добри практики в областта на спортния мениджмънт и предприемачеството, практически примери за внедряване на технологиите в различни дисциплини, ролята на самомотивацията за постигане на високи резултати.

Какви са категориите, в които ще се провежда хакатонът? Как се ражда идеята за това иновативно състезание?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още