IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще промени дигитализацията печатарския бизнес?

Електронната книга ще претърпи сериозна промяна и към нея ще се прибавят цветове и итнтерактивност, прогнозира Венцислав Бичаков

16:52 | 06.02.18 г.
Как ще промени дигитализацията печатарския бизнес?

Дигитализацията промени коренно печатарския бизнес. Все още има достатъчно добри възможности за развитие дори на конвенционалните технологии на полиграфията, но истината е, че в някои области, свързани с информацията дигиталните издания ще победят. Това прогнозира Венцислав Бичаков, собственик и управител на „Алианс Принт“ в ефира Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес среща“.

„За съжаление вестниците намаляват, доста сериозен спад има в света, но горе-долу е контролирано. Спадът е плавен, на места е 4-5%“, коментира предприемачът.

Той посочи, че бизнесмени като Уорън Бъфет и Рупърт Мърдок купуват вестници и се опитват да ги реанимират, да направят нещо ново с тях. Така че според него вестниците не са загинали още.

„В Далечния Изток (Индия и Китай) този сектор на издаването си има ръстове – по 11-15% годишно. При нас има малък спад, макар че в момента тиражите на вестниците задържат. Вестниците може би ще имат затихваща функция с времето“, смята Бичаков.

По думите му ситуацията при книгите е доста по-различна.

„От един бум на Панаир на книгата във Франкфурт през 2013 г. се очерта ръст на дигитализацията, свързана с електронните четци и аз сериозно се притесних за нашия бизнес. Тогава спрях доста проекти за инвестиции в книгите, разкри Бичаков и отчете, че това е било грешка.

Според него електронната книга ще претърпи сериозна промяна и от черно-белия Kindle към нея ще се прибавят цветове, движение, итнтерактивност, свързаност, ще има много нови опции и тя ще заприлича на телефоните.

Но управителят на „Алианс Принт“ цитира данни за интерес към хартиените книги, като за Англия този ръст на обикновените книги е 7%, а на детските  – 16%.

Как бизнесът на една печатница става печеливш? Може ли да се вземе търговски кредит за най-модерната печатарска машина на Балканите? Имат ли онлайн печатниците почва у нас?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още