IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Еврозоната се нуждае от още по-голяма отчетност

Зоната е много близо до създаване на съюз на капиталовите пазари, смята директорът на МВФ

17:21 | 27.03.18 г. 3
Лагард: Еврозоната се нуждае от още по-голяма отчетност

По време на финансовата криза страните от еврозоната реагираха бързо в процеса на засилването на банковата система и изграждането на защитна стена. Въпреки това постигнатата отчетност не е достатъчна. Това каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg News.

„Сега те се нуждаят от повече доверие, по-голяма отчетност и да направят повече по три точки: капиталовите пазари, банковия съюз и централен орган, който да показва на останалия свят, че стоят рамо до рамо една с друга и ще посрещнат следващата криза с фонда за „черни дни“, за който се борим“, каза Лагард.

Според нея еврозоната е много близо до създаване на съюз на капиталовите пазари, но не смята, че завършването на проекта трябва да се поставя за цел само когато законът за фалитите е уеднаквен между страните членки, защото това ще отнеме много време.

„Те трябва да си поставят някои цели, които да служат за обща основа или платформа. Много от условията вече са налице като общи проспекти, стандартизирани документи и достъп на малки и средни предприятия до всички пазари, но са нужни още усилия в тази насока", заяви Лагард.

"И мисля, че това важи с особена сила за ситуацията от другата страна на Ла Манша. Факт е, че Brexit ще се случи. И не зависимо от дължината на преходния период и на последващите условия, част от финансовите операции ще се преместят на континента. И смятам, че е важно еврозоната да има съвместен и добре управляван съюз на капиталовите пазари“, допълни тя.

По думите ѝ единият от компонентите на банковия съюз - общият фискален защитен механизъм в случай на нужда от контролирано оздравяване, е изпълнен от почти всички членове на зоната.

Какво още казва Лагард вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Да помогна на тая баба с отчетността:Още след като обявяват аферата Скрипал, 8 000 000 000 кинта са изчезнали от Малобритания. Тя се държи на чуждите кинти.Ако издрусат руските олигарски, от китайците ще си дръпнат парите, индийците също :) Cheers !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
"I am strongly oppose for making an audit on FED" но иначе за другите банки постигнатата отчетност не е достатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още