IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Галя Станева: Умните технологии помагат за диагностициране и лечение

С молекулярните механизми ще се намерят ефективни лекарства за неличими болести, прогнозира ученият от Института по биофизика и биомедицинско инженерство

17:48 | 16.10.20 г.
Проф. Галя Станева: Умните технологии помагат за диагностициране и лечение

Относно идеите, обсъдени на Международния симпозиум по биоинформатика и биомедицина, който се проведе между 8 и 10 октомври в Бургас, Станева заяви, че за нея най-интересни са били научните изследвания, свързани с микробиом на червата и дихателната система, както и това за физиолома.

„Чрез физиолома правим карта за връзката между мозъка и всички други органи и така можем да кажем всяка една промяна на какво заболяване съответства и какво да бъде адекватното лечение“, посочи тя.

По думите й, основната идея на симпозиума е чрез мултидисциплинарни подходи да се дават решения в областта на биомедицината.

Станева обясни, че умните технологии биха подобрили човешкото здраве, улеснявайки процеса по диагностициране и намиране на цялостно лечение, а не таргетиране на само една система в тялото.

„Идеята е технологията сама да насочи и диагностицира проблема, лекарят трябва само да потвърди диагнозата“, коментира ученият.

Проф. Станева информира, че в момента се изследват молекулярни механизми, за да се намерят ефективни лекарства за болести, които човечеството все още не е намерило начин да лекува. Според нея „клетката е една вселена и затова е трудно да се намери лечение“.

По отношение на Covid-19 ученият от БАН заяви, че сега е важно да се концентрираме върху фундаменталната наука.

„Ваксината се бави, защото имаме липса на ниво фундаментално познание. Това, което като фундаментална наука можем да направим, е когато се разбере колко са молекулите, които могат да лекуват, чрез молекулното моделиране да се изберат няколко молекули, които да бъдат използвани за тестване на силно лечение“, обясни проф. Станева.

Какви са иновациите в биомедицината и умните градове? Неличима ли е болестта Алцхаймер? Върху какви проекти в областта на биомедицината работи БАН? Как може повече здравословна храна да достига до повече хора? Какво е нивото на общественото здравеопазване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още