IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ганчо Ганчев: Имаме поредния инерционен бюджет

Липсва аналитичната част във финансовия закон, няма прозрачност във фискалната политика, смята икономистът

10:56 | 05.12.17 г.
Проф. Ганчо Ганчев: Имаме поредния инерционен бюджет

Бюджет 2018  е инерционен – умножени са едни числа с други числа и се възпроизвежда това, което е било през миналите години, като се отчита фактът, че има икономически растеж и известна инфлация. Затова почти всички разходи са увеличени, като има корекция и на някои сектори като образование, здравеопазване, държавно обществено осигуряване, армия и полиция, за които се дава малко повече.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев.

Той е на мнение, че отново не се състоя дебатът за бюджета.

“В Бюджет 2018 отново липсва информация за начините, по които дефицитите в определени сектори като например здравеопазването ще се отразят на цялостната картина, като отново ни се налага да гадаем. Аналитичната част липсва, като всяка поредна година получаваме все по-малко информация”, смята икономистът. – Неслучайно редица международни анализатори определят фискалната ни политика като непрозрачна.“

Проф. Ганчев смята, че за да има реформи в определен сектори и в икономиката като цяло, е необходимо да има концепция как това да се случи, да се даде модел, който да докаже, че ако това се случи – ще бъде добре за икономиката.

„Липсва концепция за реформи, както в отделните сектори, така и на макроравнище“, категоричен е икономистът, според когото една от причините това да е така е липсата на звено в рамките на правителството, което да прави анализ и да дава решения след закриването на Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Ганчо Ганчев посочи като друг проблем ежегодното формиране на бюджетен излишък.

„Това е нарушение на Закона за държавния бюджет. Парите, които държавата е събрала в повече от нас, следва да ни бъдат върнати“, смята той.

Според проф. Ганчев Бюджет 2018 е реалистичен дотолкова, доколкото е инерционен, използва инерцията на икономиката като цяло, но не предлага, за пореден път, решение на проблемите.

Какви са перспективите пред икономиката с Бюджет 2018 при догонващото развитие на страната? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още