IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е цената на петрола да падне под 100 долара за барел?

Пазарът може да се затегне допълнително с отварянето на Китай, твърди Георги Райков

21:19 | 23.06.22 г. 4
Възможно ли е цената на петрола да падне под 100 долара за барел?

Опасенията от рецесия най-накрая достигнаха и физическите суровини и петрола, който може да достигне по-ниски нива, ако не бъдат преустановени спадовете на акциите. Възможен е пробив под 100 долара за барел, но фундаменталната ситуация не подкрепя дълго и значимо задържане на такива нива. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management.

Според него е възможно да се получи желаният спад в търсенето, въпреки че дори по-високите цени на горивата заради ограничения капацитет на рафиниране не са довели до такава ситуация тази година. 

"Мощностите за допълнително производство са ограничени, удряме се и в стена от западни санкции върху един от основните износители на петрол - Русия - единственото решение на този етап остава или допълнително производство от САЩ, което засега не виждаме, или унищожаване на търсенето. За да бъде достигнато, трябва да се отчете каква е еластичността на търсенето спрямо цените - моделите сочат, че около 1 млн. барела търсене могат да бъдат унищожени при всеки 30 долара движение на цената. Това все още не се наблюдава тази година“, каза гостът.

„За потребителите по бензиностанциите извън САЩ цените са поскъпнали дори повече, отколкото в САЩ. Заради силното натрупано потребление след две години на пандемия все още виждаме повишаващо се, а не забавящо се търсене. Реално цените, които и българските потребители плащат по бензиностанциите, отговарят на цени на суров петрол, които са по-близо до нива около 150 долара за Брент, въпреки че в пиковите моменти през март той едва надскочи 130 долара", добави Райков.

Според събеседника пазарът може да се затегне допълнително с отварянето на Китай.

„Русия успя да избегне силно свиване на износа си, като пренасочи доставки към Азия, което съвпадна с изпускане на големи количества от стратегическите запаси на САЩ и други. Възможността на Русия да насочва количества към Китай и Индия започва да достига ограничителни пикови стойности поради естеството на договорите в Азия, които са обикновено дългосрочни“, каза още Райков.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
не съди по себе си ... и 50ст да е или 5лв , все краставици ше береш по тираджийските кабини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Язе моа ли да ви питам двуйцата за курелацията на петроля с dutch ttf gas prices.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Скъсaняк , теб и 50ст да е или 5лв , все не те грее ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
напълно ... тогава ше видим цена на бензина 4 лева ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още