IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Велев: Закъсняваме с новия Кодекс за застраховането

Ако България се забави с транспонирането на директивата Платежоспособност II, ЕК може да стартира наказателна процедура, допуска експертът

16:51 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Константин Велев и Делян Петришки разговарят за българския застрахователен пазар. <em>Снимка: Bloomberg TV България</em></p>

Константин Велев и Делян Петришки разговарят за българския застрахователен пазар. Снимка: Bloomberg TV България

Закъсняваме с транспонирането на директивата Платежоспособност II, а дебатите по редица сериозни текстове от новия Кодекс за застраховането (КЗ), който я въвежда в българското законодателство, тепърва предстоят. Това коментира членът на Управителния съвет и изпълнителен директор на Дженерали Застраховане АД Константин Велев в ефира на Bloomberg TV България.

Времето за приемането на КЗ почти е изтекло, тъй като вече е краят на ноември, а директивата Платежоспособност II влиза в сила от 1 януари 2016 г. На практика застрахователите имат месец, преди директивата да започне да действа.

„Трябваше вече да сме транспонирали тази директива в нашето законодателство, което към момента не е факт. Може да се каже, че вече законодателният процес е в някаква напреднала фаза“, каза Велев.

Членовете на икономическата комисия към Народното събрание обсъждат новия КЗ и приеха 100-125 члена от закона, но „нормативният акт е доста обемен“, преди да бъде приет от комисията на второ четене и да бъде внесен в парламента за приемането му, обясни Велев.

По негови думи гилдията се съмнява, че с темповете, с които върви разглеждането, КЗ ще бъде приет до края на 2015 г., тъй като на второ четене предстои да се гледат 450-500 от текстовете. „Предстоят раздели, които са достатъчно сериозни, и по които очакваме, че ще има доста дискусии“, каза Велев.

Според него разговорите ще бъдат насочени към частта, касаеща дистрибуцията на застрахователни продукти, частта на застрахователния договор, тъй като там има нови неща, и дискусионните текстове от самата директива, т.е. как да бъдат транспонирани в родното законодателство.

„За момента тече кореспонденция с ЕК, чрез която Брюксел напомня за транспонирането“, отговори Велев на въпрос дали страната ни е заплашена от наказателна процедура „Тече още едно напомняне и след това може да се влезе в наказателна процедура“, добави той и обясни, че кореспонденцията се води на ниво държавни органи в лицето на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор.

Велев коментира още, че привеждането на новия КЗ в дейност няма да се случи за няколко дни. Капиталовите изисквания и новата система на управление на застрахователите са сериозни, а целта им е да гарантират стабилното финансово управление на компаниите, поясни той и добави, че промените са значителни спрямо Платежоспособност I и стария КЗ.

Директорът на Дженерали Застраховане очаква вълната от сливания и придобивания в сектора да продължи и коментира, че 4-5 компании ще останат извън обхвата на тези, които осъществяват дейност в ЕС.

Акценти от разговора на Константин Велев с Делян Петришки от Bloomberg TV България вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още