IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Търся баланс, а не консенсус за Пирин

Екоминистърът не вижда основания да подава оставка

13:00 | 06.02.18 г. 1
Нено Димов: Търся баланс, а не консенсус за Пирин

Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус за Пирин. Това каза екоминистърът Нено Димов пред Bulgaria ON AIR. Той за пореден път заяви, че протестите за Пирин са основно политически.

На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на последните избори, посочи министърът на околната среда, който е във фокуса на гражданското недоволство през последните седмици заради правителственото решение за застрояване в Пирин, което отключва възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. 

Междувременно не само казусът с Национален парк "Пирин", но и проблемите с мръсния въздух станаха причина да бъде поискана оставката на Нено Димов.

Той коментира, че не вижда основания да подава оставка. И увери, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави екоминистерството.

Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. В тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди, подчерта Димов.

По думите му има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната.

Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага, предупреди той. По думите му губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация.

Относно протестите срещу мръсния въздух Нено Димов отбеляза, че въздухът в София в последните 6 години има тенденция към подобряване, но все още не е достигнал нужното качество. Трябва да се вземат мерки и първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение, каза той. 

Нено Димов посочи, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха. Наложените санкции са за 142 хил. лева. Контролът в момента е много засилен. "Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем", заяви министърът на околната среда и водите.

Според него най-голям ефект срещу замърсяването на въздуха ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествено гориво за отопление.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Човешкото Безумие и Демагогия нямат граници!!! Каквито и да са протестите, те искат нещо конкретно, искат запазване на Природата, дори не искат сваляне на правителството! Водата в Природата е уникална и жива, докато водата която пием от чешмата я отравят няколко пъти докато стигне до нас , каквато е и храната по супермартетите. Диви растения и животни останаха само в резерватите и парковете, където има чисти въздух, вода и природа (затова и хората там бягат да си прочистят и тялото и мислите). Човешката алчност и деградация/опошляване нямат граници, ... разпродадоха банките, промишленноста, енергетиката, заробиха народа ни със заеми, изсякоха, замърсиха, презастроиха за да продадат и изстискат още от Природата, ... . Привилигированият Елит (нашият и още повече ония на Империята) иска още и още, искат да унищожат всичко живо (включително Природата и нас останалите 90% население) само и само да отложат собственната си гибел (в резултат от израждането, което е следствие от прекъсване връзката с Природата и неуважение на нейните закони). Природата ни е спасявала от безумията на много предишни Империи, ще ни спаси и сега, но САМО ако я запазим чиста и силна (защото иначе ще ни затрие като вид, за да предпази останалите живи видове). Хора като тоя нещас-тник и тия около него няма как да проумеят това, а с действията си те обричат и близките си с кармата (която натрупват) срещу Природата! В Индия все още имат традиция да засаждат 101 дървета щом се роди ново дете, и нашите предци са засаждали когато са живеели по селата, ... но днес предимно консумираме, изсичаме и обезводняваме, ... замислете се и се стреснете докато все още можете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още