Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на 15-о място в света по ръст на цените на жилищата

Страната ни се изкачва с три места в индекса на консултантската компания Knight Frank

България е на 15-о място в света по ръст на цените на жилищата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 15-о място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата на годишна база през второто тримесечие в индекса на консултантската компания Knight Frank с повишение от 7,3%.

Страната ни се изкачва с три места спрямо първото тримесечие на тази година, когато заемаше 18-о място. Между четвъртото тримесечие на миналата година и второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата у нас са се увеличили с 3,6%, а на тримесечна основа ръстът достига 2,6%, сочат данните на Knight Frank.

Още по темата
Китай оглавява индекса за първи път от 2010 г. насам. С повишение на цените на жилищата от 10,9% на годишна основа това е най-ниското равнище, достатъчно за първото място в класацията от първото тримесечие на 2009 г. насам. Десетката се допълва от Малта (годишен ръст на цените от 10,8%), Чехия (9,4%), Люксембург (9,3%), Мексико (9,2%), Унгария (9,2%), Чили (9,1%), Словения (8,4%), Тайван (8,4%) и Португалия (7,8%).

Австралия е на дъното на индекса със спад на цените на жилищата на годишна основа от 7,4% през второто тримесечие, следвана от Финландия с понижение от 2,6% и Италия и Мароко с 0,8%. Това са и единствените четири пазара със свиване на цените на жилищата през второто тримесечие.

Но очакванията на Knight Frank са, че след понижаването два пъти на лихвените проценти тази година, новите стимули за кредитирането и достигането на дъното на цените на жилищата Австралия ще се изкачи по-нагоре в класацията през второто полугодие.

Индексът на цените на жилищата на Knight Frank отбелязва забавяне за шесто поредно тримесечие. Търговските войни между САЩ и Китай и Япония и Южна Корея, Brexit, политическите протести и прогнозите за забавяне на икономиката натежават върху нагласите на купувачите въпреки понижаването на лихвените проценти през последните три месеца.

Въпреки това през второто тримесечие най-голям процент страни и територии (93%) са регистрирали нулев или положителен растеж на цените на жилищата на годишна основа от 2009 г. насам. Средното равнище на ръста обаче се забавя, отбелязва Knight Frank.

Всички страни от Г-7 с изключение на Франция са отбелязали забавяне на ръста на цените през последните 12 месеца, но само Италия е регистрирала спад на цените през същия период.

Анализът показва, че Латинска Америка е била най-силно представилият се регион в света в годината до юни 2019 г. Мексико, Чили и Колумбия са регистрирали годишен ръст на цените на жилищата от над 7%. Ръстът на икономиките, повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до кредитиране стимулират търсенето.

В Европа по-бавният растеж е обща тема, но се открояват някои интересни тенденции – Австрия изпреварва Германия с ръст на цените на жилищата от съответно 7,3% и 5%. Португалия (7,8%) се изкачва в класацията, а страните от Централна и Източна Европа се представят силно – Чехия (9,4%), Унгария (9,2%) и България (7,3%), отбелязва Knight Frank.

Великобритания се свлича от 36-о място преди една година до 48-о място през второто тримесечие на фона на увеличаването на несигурността около Brexit. Въпреки това Великобритания остава силно локализиран пазар, като някои градове, включително Бирмингам, Плимът и Кардиф изпреварват средното равнище на ръста на цените в страната и има данни за натрупано търсене в луксозния сегмент на пазара.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

5
 
13
 
9
khao до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз имам няколко (не един) такива познати сервитьори... :):) тоест предлагаш държавата да е на място и да има регулации, и аз съм ЗА. Даже би трябвало да има ограничения за закупуване на жилищни имоти. ... и преди някой да каже че това е комунизъм, помислете си ... до безкрай ли ще строим блокове ! и това ли е икономиката и растежа към който се стремин и искаме ...
0
 
23
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Големите крадци в България акъла им стига само да купуват апартаменти. По 5-10 броя, а личния асансьор им е "връхта" на мисловния капацитет. Отделно имотните данъци се държат ниски, защото крадците и дружките им са окупирали парламента и общините. На този филм вече гледахме една серия, някои си мислят, че на втора серия краят ще е друг.
6
 
35
 
7
mrynmryn до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хората мечтаят да ударят 500к от билетчета, да купят два апартамента и да живеят от наеми, аз познавам един, който е сервитьор навън и има 2 апартамента тук. Едва ли е единствен. Точно тия надуват много здраво цените, защото често не им пука особено какво купуват, просто искат да имат нещо. Да не говорим, че сега банките могат да ти покрият целия кредит, а не само 80-те процента. Разни брокери, които са на процент.

По-високи данъци на инвестиционни жилища. Здраво преследване на недекларираните пари от наеми, в момента масово не се плаща данък върху тях. Не съм запознат как стоят нещата със застраховките, но строителите да носят отговорност 20тина години, за това жилище. А не да претупват проекти. Задължително всичко да е с гаражи (то май и сега е, но кой го спазва). Затгане на ипотечното кредитиране, в момента и куче да отиде, ако има 500 лв заплата, сигурно ще му дадат да тегли.
0
 
37
 
6
khao до: ejko
преди 1 година
Няма профилна снимка
съгласен, но това с качването на цените го има почти навсякъде, надали всички са с ниска инвестиционна култура ... но по важното, как се решава този проблем и дали е проблем!
Щото все си мисля че с идеята да надуем цените и имотите да станат недостъпни за следващото поколение е реална опасност, а все пак човек трябва да има покрив над главата си, без значение дали е общак или шеф на банка, някак си е от първа необходимост е това.
И как според вас така желаната трудова мобилност може да се случи при такива скокове на жилищните имоти !
2
 
60
 
5
CGY до: khao
преди 1 година
Лесни кредити, прегряване на пазара на труда в София и "препиране" на пари от европроекти и др. обществени поръчки + ниска инвестиционна култура, както се спомена. Балон.

Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България