IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството обмисля да измени сегашния план за управление на парк Витоша

Изработването на актуализиран план е вторият вариант за туризма в планината

13:34 | 26.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Възможността сегашният План за управление на Природен парк „Витоша“ да бъде изменен е обсъдена от Министерството на околната среда и водите, кмета на София Йорданка Фандъкова и спортния министър Красен Кралев. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на околната среда Нено Димов.

Той обясни така намерението: „Планината отново да бъде върната на софиянци. Нещо, което те отдавна заслужават“.

От думите му стана ясно, че изменението на сегашния план е единият вариант, а процедурата по изработването на актуализиран план е вторият вариант.

„Имаме два варианта и ще видим кой от двата ще е по-бързият, тъй като действително това е процес, който не бива да бъде отлаган повече във времето“, каза Нено Димов. 

Изработването на актуализиран план върви трета година. През октомври 2015 г. дирекция Природен парк „Витоша“ е предоставила на екоминистерството проект за актуализация на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ за периода 2015 – 2024 г. Два пъти проектът е връщан за корекции. Последният вариант е внесен на 13 юни 2016 г.

През февруари 2017 г. дирекцията е информирана, че трябва да поиска преценка на необходимостта от екологична оценка.  През август 2017 г. искането е внесено, но екоминистерството очаква допълнителна информация до средата на февруари 2018 г.

Има потенциална възможност след преценката дали да има екологична оценка да има съдебно обжалване, каза Нено Димов в отговор на въпроса кога документът ще бъде приет.

Социалистът Румен Георгиев попита министъра дали трябва да бъде направена екологична оценка. „Хората питат защо лифтовете не работят, дали трябва да се промени Законът за горите, за да се направят нови лифтове и ски влекове“, каза той.

Нено Димов отговори, че сроковете зависят от това дали решението за екологична оценка ще бъде обжалвано, или не.
Комбинацията от Закона за горите и плановете за управление на природните паркове спира изобщо развитието на зимния туризъм в България с десетилетия, заяви министърът.

Припомняме, че в края на декември Министерският съвет разреши изменението на сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, с което даде зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско. Новият план за Пирин е изработен, но не е влязъл в сила заради съдебни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Тук има един пич, който много тънко се бъзика с глъмовете тука, с коментари от сорта "ние трябва да увеличаваме вноса, за да стимулираме потреблението и така да развиваме икономиката..."Приемам, че се гъбаркаш и коментарът ти е ирония. Иначе, или никога не си стъпвал на Витоша и нямаш идея що за място е, или си пълен и диот... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Що я потурчихте темата отпреди 5 часа с 18 коментара вече?!Нено Димов: Протестите за Пирин са политическиhttps://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/neno-dimov-protestite-za-pirin-sa-politicheski-254587/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
metachrom
преди 6 години
ами да я върне, който я е взел! Защо ще му дават още? Защо все говорят за ски туризъм? Дори продадоха лифтовете на Витоша ски, а лифтовете се ползват целогодишно предимно за пешеходен туризъм. Сняг има 3-4 месеца годишно. То затова и никой не мисли да възстановява лифта Копитото. Затова и няма удобен и редовен градски транспорт до планината. За да се даде предимство на изнудвача. По едно време имаше нарядко само някакви миризливи маршрутки, в които се тъпчеха хората, до Златните мостове и то само в събота и неделя. Сега щели да оправят вече нещата. Ама това го слушахме вече, когато продоха на Витоша ски съоръженията. Ако те не са се справили досега, да обявим конкурс и да видим други какво биха направили. А защо не и общината да си върне собствеността? Достъпът до планината трябва да е социална политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Karo
преди 6 години
След като се реши проблема с Банско и Пирин, време беше да се помисли и за Витоша. Да се облагороди, да се построят нови съоръжения, Витоша не трябва да изостава от Банско по развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още