IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори формират стойността на имотите?

Местоположението, оптималното разпределение на помещенията, степента на завършеност за от съществено значение

08:00 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Arco Real Estate</em></p>

Илюстрация: Arco Real Estate

С повишаването активността на пазара на недвижими имоти и скоковете в цените на жилищата е важно да разберем кои са водещите фактори, които стоят зад формирането на цената на нашия имот.

Три са основните фактори, които определят стойността, а впоследствие цената, на даден имот.

На първо място можем да сложим местоположението, което има най-сериозна тежест за формирането на пазарната оценка на даден имот. Когато говорим за локация, е важно да отчетем фактори като транспортна достъпност, разстояние, околна среда, паркове, различни видове магазини, а също така и училища, детски градини и площадки, спортни обекти. Също така се обръща внимание и на ВиК, електрическата и газопреносната мрежа. Когато местоположението на имота се определя като „добро“, тогава и цената на жилището е по-висока.

Имоти тип ново строителство са предпочитани от купувачите не само поради експлоатационния срок, но и заради доброто състояние на общите части, фасадите и възможността да бъде осигурено собствено паркомясто. Голямо внимание се обръща и на качеството на използваните материали. От значение е дали имотът е завършен - при завършване “до ключ” цената е по-висока, отколкото при завършеност на ниво шпакловка и замазка. Жилища, които са след основен ремонт или с подобрения също са предпочитани и съответно се предлагат на по-висока цена.

От значение за цената на даден имот е и оптималното разпределение на помещенията в него.

В новото строителство се наблюдава обединяване на кухня и дневна в едно общо помещение, което оптимизира пространството в апартамента. При старото строителство пък има налични складови помещения, които също са функционални. Все по-търсени са апартаменти с просторни и големи стаи, поради нуждата от пространство, като съответно такива жилища са на по-високи цени, тъй като са доста атрактивни при настоящата пандемична ситуация. От значение е и изложението на имота.

За да се реализира един имот на максимално висока цена, е необходимо да се доверим на професионалисти в бранша. Важно е да получим реална цена на въпросния имот, тъй като ако тя е твърде висока, имотът ще се предлага дълго време без да има резултат. Ако пък цената е по-ниска, имотът ще се продаде бързо, но не на желаната максимална цена.

Това е и основание да потърсим опитен консултант, който да изготви за Вас пазарен анализ, на чиято база ценообразуването на имота да бъде в своите най-оптимални граници. Също така, можем се обърнете към лицензиран оценител, който да даде становище за стойността на имота след експертна оценка и на тази база жилището да бъде ценообразувано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още