Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Строителните предприемачи прогнозират ръст на цените и по-голямо търсене от предлагането на жилищни имоти през 2022 г.

НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хора, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, се превръщат в устойчива група купувачи на апартаменти ново строителство, съобщават от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Трайна тенденция е и вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Още по темата
Според строителните предприемачи и през следващата година предлагането на жилищни имоти няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността, посочват от НАСП в очакванията си за 2022 г.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Шопов.

Според него не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да догони търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива той посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, както и дефицита на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. цените на жилищата ще нараснат с около 17%, като основната причина за това ще е ускоряващата се инфлация. От асоциацията посочват, че от началото на 2021 г. ръстът на цените на строителните материали е достигнал 27%.

Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаването на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Инфлацията обезценява дългове. Ама по-добре това отколкото война да речем. Щото Хитлер кога започва ВСВ си е почти фалирал държавата и намира решение във войната. Та щели бедните да обеднеят. Нормално. Това си е в реда на нещата. 26 трилиона напечатани после май други 9 трилиона само за ковида. Е как няма да растат цени.
1
 
2
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ясно е, че нищо няма да поевтинява... Но 17% повишение на цената едва ли лесно ще бъде преглътнато от купувачите. И естествено, който има лев предпочита новото строителство, но нека не забравяме че цените там са чувствително по-високи. В общия случай хората оставят панелката за под наем като им покрива една голяма част от ипотечната вноска. Нека не забравяме, че ръста в цените далеч надхвърля цените на кредитите така че спестяването във втори имот съчетано по този начин всъщност е доста добра сделка.Всичко това е възможно заради ниските лихви... Не ми се мисли ако вдигнат основната лихва от 0 на 2% какво ще стане...
0
 
10
 
4
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ако е така, значи има и "устойчива тенденция" за покупка на панелки. Нали панелджиите продавали панелките да си купят ново строителство. А и гледам в панелните блокове я има 5% празни апартаменти, я не, докато в новите кооперации 70% от апартаментите вечер не светят. Последната година наловиха много балъци, уж за инвестиция, като ги плашеха с инфлация и тн., но масово купувачите са финансово неграмотни и не могат да сметнат, че и 2% доходност вече не могат да се изкарат от наем. Сега на вторичния пазар ще се появят доста "инвеститорски" апартаменти и работата отива накъм 2012та, когато цените паднаха с някакви си 40% в сравнение с 2008ма. Ее, сега ще са по-малко, но и продажбите доста ще понамалеят заради цялата ситуация, затова хорът на брокерчета и строителчета надават постоянен вой по медиите. Балъци се ловят до време.
2
 
2
 
3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Гледам, всеки има заделени средства за панеляк. Ама нещо сделките не вървят, що тъй :)
0
 
10
 
2
преди 4 седмици
Новина от Европейската Централна банка от преди 4 часа.Шоково вдигане на лихвите ако индлацията остане висока.http://***.bta.bg/bg/c/IF/id/2545262Това е на фона на приказките от НАСП и Шопов,че лихвите щяли да си останат ниски.

Още от България
През март започва строителството на нови три километра от трета линия на метрото